Újabb állami adósmentést lengetett be egy módosító javaslat

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

A részletek még nem ismertek, de a családi csődvédelemről szóló törvényhez benyújtott bizottsági indítvány megteremti a lehetőségét egy költségvetési támogatásnak, ha ez kell a lakás megtartásához.


A banki elszámolás után is nehéz anyagi helyzetben maradt, vagy később abba kerülő adósok állami támogatásának lehetőségét lebegteti be az a módosító indítvány, amit hétfőn nyújtott be a parlament előtt lévő, a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslathoz az igazságügyi bizottság (itt elérhető, a 27. pont lesz a lényeg).

A rendkívül hosszú, 180 pontot tartalmazó módosító csomagba bekerült egy olyan rendelkezés is, amely szerint a csődeljárás alatt lévő adósok számára „a központi költségvetésből törlesztési támogatás állapítható meg”, hogy fizetni tudja a lakáshitelét. Ennek részleteiről a javaslat semmit nem tartalmaz, csak azt, hogy a támogatás mértékét, illetve feltételeit a törvény végrehajtási rendelete állapítja majd meg.

A módosító indoklása is szűkszavú, és csak annyit ír: „az állami törlesztési támogatás a méltányolható lakóingatlan megtartásához szükséges adósságrendezéshez ad állami segítséget az arra jogosultaknak”. Azt az indoklás sem részletezi, hogy mekkora lakást jelent például a méltányolható lakóingatlan – ez is csak a törvény elfogadása után, a kapcsolódó kormányrendeletben lesz meghatározva.

Mint arról korábban beszámoltunk, KDNP-s képviselők a családi csődvédelem bevezetésében vélik megtalálni az eladósodottak megmentésének lehetőségét. A törvényjavaslat ugyanakkor sok adóst eleve kizár a lehetőségből. Csak azok kezdeményezhetik a magáncsődöt, akiknek az adóssága 2 és 60 millió forint között van, és vagyonuk tartozásuknak legalább a felét kiteszi. A csődeljárás alá került családokhoz vagyonfelügyelőt rendelnek ki, aki csak nagyon szűk mozgásteret hagy majd az anyagiakban.