Újabb áfacsalás: az áruházláncok megint megússzák

Fotó: Europress/AFP/Philippe Huguen / Europress/AFP/Philippe Huguen

A szlovák adóhatóság információi alapján bukott le egy cukor- és étolaj-kereskedelemmel foglalkozó magyar cég idehaza. Bár a reális árnál 20-30 forinttal olcsóbb cukor ezúttal is áruházláncok polcain landolt, velük szemben tehetetlen az adóhivatal.


Az adótitok által védett nevesincs cég Szlovákiában bevásárolt a cukorból, ám miután nyilatkozott az eladónak, hogy nem helyben akarja értékesíteni azt, nettó áron, forgalmiadó-mentesen jutott az áruhoz. A határ átlépése után azonban már minden igyekezete arra irányult, hogy a neve végleg eltűnjön a süllyesztőben, ezért nem jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a közösségen belüli termékbeszerzést. Ezzel tudták megfogni, mert a szlovákok jelezték a magyar cég neve alatt az adásvétel tényét, a cég nevét viszont ebben az összefüggésben nem lelték az adóhivatalban. Persze, hogy nem, hiszen nem akart a revizorok figyelő szemei elé kerülni.

A cukor viszont elindult két adóoptimalizáló cég "csatornájában" (a NAV szlengjében csatornacégnek hívják ezeket), amelyek egymásnak, majd négy áruházláncnak úgy adták tovább a terméket, hogy mindegyik szereplőnek volt vételi és eladási számlája, így az áfát egyiküknek sem kellett befizetni. Az adómentes szlovák árnál azonban könnyedén tudtak drágábban túladni a cukron, sőt a 27 százalékos hazai áfakulcsnak köszönhetően még a vásárlóknak is maradt a végére kilónként 20-30 forint haszon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eddigi adatai szerint az értékesítésben részt vevő társaságok összesen több mint 50 millió kilogramm kristálycukrot és 3 millió liter étolajat hoztak be az országba, melynek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot. Az ellenőrök szerint 3,5 milliárd forint áfát csalhattak el. A NAV az áfacsalásban résztvevőktől eddig összesen 337 millió forintot és 17 ezer 700 eurót zárolt - ez utóbbi durván 5,3 millió forintnak megfelelő összeg. Lefoglaltak még öt ingatlant és hat teherautót is.

Az áruházláncak viszont ezúttal is megúszták. A NAV szakmai tanácsadója, Németh Gabriella a VS.hu érdeklődésére elmondta: megvizsgálták a boltok dokumentációját is, de az alacsony ár ellenére azok valós "gazdasági eseményről", adásvételről tanúskodtak. Arra a kérdésre, hogy az Európai Bíróság korábbi határozata szerint az áruházak is büntethetők, ha az ár irreális, vagyis a kereskedőnek feltételeznie kellett volna az adócsalás veszélyét, az adóhivatal munkatársa azt mondta, hogy a NAV-nak bizonyítania kellene, hogy a boltba is az áfacsalási láncolat részeként került az áru. Ez azonban rendkívül megalapozott bizonyítékokat igényel, és a jelek szerint ilyen bizonyíték ebben az esetben sincs.