Újabb adócsomagot nyújtott be a kormány

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

Két körben írja át a kormány az adótörvényeket: az első már ki lett hirdetve, most a járulék és a társasági adó kulcsa csökken.


Tíz nappal az őszi adótörvények kihirdetése után (erről itt írtunk) újabb csomagot nyújtott be a kormány, amelyben hozzápiszkál a jogszabályokhoz a versenyképesség javításának reményében. Ezúttal a miniszterelnök által kívánt társasági adó és a szociális hozzájárulási adó csökkentése került a fókuszba.

A szocho a bértárgyalások során kialakult konszenzus szerint jövőre 23, 2018-ra pedig 22 százalékosra csökken a jelenlegi 27-ről, a társasági adó pedig egységesen kilenc százalék lesz. A benyújtott javaslat lényegében ezen csökkentéseket viszi végig a kedvezményeken, illetve azokon az egyéb adókulcsokon, amelyek az érintett adónemekhez kapcsolódnak. Így az egyéni vállalkozói jövedelemadó is kilenc százalék lesz a jelenlegi tíz helyett, de 23, majd 22 százalékra mérséklődik az egészségügyi a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is.


Az önkormányzat sarcolhat


Csökkenni fog a kisvállalati adó kulcsa is, igazodva arányaiban a társasági adó lejjebb szállításához, előbb 14, majd 13 százalék lesz. Kisebb változások lesznek a személyi jövedelemadózásban is: így a saját ingatlan eladása öt év tartás után már adómentes lesz, az ötéves időtartamra pedig arányosan csökkenő leírási kulcsokat tartalmaz a javaslat.
Egy kis adóemelés is becsusszant azért farvizen: az önkormányzatoknak is lehetőségük lesz reklámadót kivetni. A tervezett szabályok szerint legfeljebb 12 ezer forint adót lehet majd kivetni a plakátok négyzetméteréért, de indokolt esetben az önkormányzat akár nullára is csökkentheti a fizetnivaló mértékét.