Újabb adatbázis szivárgott ki offshore cégekről

Forrás: Thinkstock

-

A 13,4 millió dokumentumból álló adatbázis feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt. Az eredmények ismertetését vasárnap este kezdték.


Újabb nagyszabású adatbázis szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitunghoz. A Panama-iratokhoz hasonlóan ismét az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozták fel az anyagot. Az eredmények ismertetését vasárnap este kezdték.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű adatbázis két offshore-specialistától, a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, és szerepel benne 19, adóparadicsomként számon tartott ország és terület, köztük Málta és a Cook-szigetek cégnyilvántartása.

Az ICIJ tényfeltáró munkája alapján közölt első írások többek között Justin Trudeau kanadai kormányfő egyik közeli barátjáról és támogatójáról, Stephen Bronfmanról szólnak. A montreali üzletember a Paradise-iratok szerint érintett egy offshore-cégekből álló hálózatban, amelynek működése révén a kanadai állam valószínűleg elesett több millió dollár adóbevételtől.

A 13,4 millió dokumentumból álló adatbázis feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt csaknem 400 újságíróval, a munka egy éve kezdődött.

A dokumentumokban 47 országból 120 állam-, illetve kormányfő és egyéb politikus nevét találták meg, és találtak bennük adatokat élsportolókról, híres művészekről és nemzetközi óriáscégekről is.


A királynő is

A botrányban a brit uralkodó személyes vagyonát kezelő ősi hitbizomány is érintett, bár semmiféle törvénysértés gyanúja nem merült fel a több évszázadra visszanyúló történetű királyi vagyonportfolióval szemben.

A The Guardian és a BBC közös vizsgálata szerint az ősi birtok után Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevű, 1265-ben létrejött uralkodói vagyonkezelő 2004-ben és 2005-ben 5 millió, illetve 7,5 millió fontot fektetett be egy-egy offshore alapba a Bermuda szigeteken, illetve a Kajmán-szigeteken.


Nem fizettek

Két amerikai óriáscég, a Nike és az Apple is szerepel az iratokban. A Nike a Bermuda szigetcsoporton, majd Hollandiában épített ki egy céghálózatot, amelynek révén elkerülte több milliárd euró adó befizetését, az Apple pedig az egyik érintett offshore-specialista közreműködésével olyan országot vagy területet keresett cégszékhelynek, ahol garantáltan mentesülhet az adófizetés alól.

A nemzetközi nyersanyag-kereskedelem egyik vezető szereplője, a svájci Glencore azért használhatott offshore-cégeket, hogy bányászati ügyletekkel összefüggésben megvesztegessen embereket a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ezért az ország több százmillió dollár adóbevételtől eshetett el. A U2 frontembere, Bono pedig egy litvániai bevásárlóközpontban szerzett tulajdonrészt offshore-cégek révén.

Az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adókerülésre, vagyon, jövedelem elrejtésére vagy tranzakciókban résztvevő személyek vagy szervezetek leplezésére.

A Süddeutsche Zeitung egy sor további esetet is ismertetett. A érintett politikusok, hírességek és vállalkozások jellemzően elismerték, hogy a feltárt adatok helytállóak, de hangsúlyozták, hogy nem követtek el törvénytelenséget.

A lap a Paradise-iratok eredetéről a forrás vagy források védelme érdekében csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy nem fizettek a dokumentumokért. Az adatbázis feldolgozását nem befolyásolták az ICIJ támogatói, köztük Soros György. Az iratok alapján az üzletember az Appleby révén működtetett egy offshore-cégekből álló hálózatot. A "konstrukció nem veti fel az illegalitás gyanúját" – írta a müncheni lap.