Újabb fekete lyuk az egyik Quaestor-cégnél

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A Quaestor Befektetési Alapkezelőnél volt néhány áprilisi nap, amikor nem a jogszabályoknak megfelelően történtek a dolgok. A pénzügyi felügyelet egyelőre nincs róla meggyőződve, hogy a befektetési jegyeket egyáltalán nem forgalmazták, amióta az arra jogosult Quaestor-cégnél megindult a felszámolásba torkolló eljárás. Négymilliárd forintnyi befektetésről van szó.


Néhány nappal ezelőtt megírtuk, hogy még szunnyad valamennyi pénz a botrányok tépázta Tarsoly-birodalomban: nagyjából 4 milliárd forint a Quaestor Befektetési Alapkezelő (QBA) Zrt.-nél. Ez a társaság a gyanított visszaélések dacára tulajdonképpen teljesen jogszerűen működhetne, ha az általa kibocsátott befektetési jegyeket nem az a Quaestor Értékpapír Zrt. forgalmazta volna, amely ellen felügyeleti eljárás indult március 10-én.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkor azonnali hatállyal felfüggesztette a Quaestor Értékpapír engedélyét (azóta a felszámolást is elrendelték), és így az alapkezelő még aznap saját hatáskörben felfüggesztette a befektetési jegyei adásvételét.


A Quaestor Befektetési Alapkezelőnek is a Quaestor Pénzügyi Zrt. a tulajdonosa, miközben a befektetési jegyek forgalmazását az immár felszámolás alatt álló Quaestor Értékpapír végezte.


Az alapkezelő saját hatáskörben ezt az intézkedést 30 napra tehette meg, és április 14-ei tájékoztatása szerint kérte is az arra jogosult felügyeletet, hogy további, legfeljebb egy évre engedélyezze a forgalmazás felfüggesztését. Csakhogy március 10-e és április 14-e között harmincnál több nap telt el. Ezért a VS.hu már eredetileg is azt kérdezte a QBA ügyvezetőjétől, Palumby Lászlótól, hogy jól értjük-e,


a felfüggesztésben most van egy ex lex állapot is, mert a 30 nap már lejárt, de az MNB még nem intézkedett.

Ám akkor erre nem érkezett válasz. Pedig a forgalmazás felfüggesztésének az az igazi tétje, hogy a befektetők hozzájuthatnak-e a pénzükhöz. A Quaestor 6 befektetési alapjának vagyonára az elmúlt években mintegy 4 milliárd forint értékben bocsátottak ki befektetési jegyeket, amelyek most éppúgy bennragadtak, mint a többi Quaestor-ügyfél pénzei. Azzal a különbséggel persze, hogy az ezek mögött lévő ingatlanok, értékpapírok, deviza elméletileg megvannak, tehát ha újraindulhat a forgalmazás, akkor itt nem lesz szükség kártalanításra, mert a befektetett pénz megvan.


Palumby László annyit közölt, hogy


a felszámoló, a felügyelet és a nyomozó hatóság döntése is szükséges ahhoz, hogy a befektetők hozzáférhessenek a befektetési jegyeikhez – ezután lehet a befektetési jegyeket az új forgalmazóhoz transzferálni, ahol a befektetők már adhatnak eladási vagy vételi megbízást az alapok jegyeire.

Ezzel párhuzamosan megkerestük a pénzügyi felügyelet szerepkörét betöltő MNB-t is, amelynek most megérkezett válasza némileg árnyalja a helyzetet. Az MNB részéről azt mondták, hogy a felfüggesztés meghosszabbításának engedélyezése folyamatban van,


azonban a kérelem a 30 nap lejártát követően került benyújtásra, így az eljárás keretében a tényállás tisztázására (így arra vonatkozóan is, hogy a 30 napot követően hogyan alakult a forgalmazás) szólítottuk fel az alapkezelőt.

Magyarul a felügyelet arra vár választ, hogy mi történt a befektetési jegyekkel április 9. és 14. között, amikor néhány napos űr keletkezett a forgalmazás jogszerű felfüggesztésében. Hozzájuthattak-e például az idő alatt a tulajdonosok a pénzükhöz, és ha igen, kik.


Az MNB ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy a Quaestor befektetési alapjai is megszűnnek – ebben az esetben a befektetési jegyek forgalmazásának a felfüggesztése továbbra is hatályban marad. A pénzügyi felügyelet a következőképpen kalkulál a QBA sorsával:


Az alapkezelő cég sorsát sok tényező befolyásolhatja, így nyilván az anyavállalat (a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) és a csoport helyzete, felszámolása, de jelenleg az alapkezelő tevékenységi engedéllyel rendelkező társaság. Meghatározó lehet továbbá, hogy az esetleges forgalmazás újraindulása esetén hány befektető ad visszaváltási megbízást (feltéve, hogy az alapkezelő talál új forgalmazót).

Palumbyék mindenesetre egyelőre azzal számolnak, hogy hamar megszülethet a megegyezés a még meg nem nevezett új forgalmazóval, ha eldőlt, hogy mikor és milyen formában válnak hozzáférhetővé a befektetési jegyek.


A cikk megjelenése után Palumby László jelezte a VS.hu-nak, hogy tudomásuk szerint március 10-e óta nem volt forgalom a Quaestor-alapokban, mert az csak az ő tudomásukkal történhetett volna. A forgalmazói jogok eredeti tulajdonosának. a Quaestor Értékpapír Zrt.-nek a felszámolóbiztosa is arról tájékoztatta, hogy nem történt adásvétel a befektetési jegyekből. Azt pedig, hogy néhány nap eltelt, mire az MNB lépett, az alapkezelő azzal magyarázza, hogy technikai bakik léptek fel. Nem tudtak belépni az MNB rendszerébe, illetve adminisztratív kiegészítéseket kellett tenniük, ezek emésztettek fel néhány napot.