Újabb 20 ezer cégnél lesz online kassza

-

A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint január 1-jétől mintegy 20 ezer vállalkozással bővül az online pénztárgépet használók köre, a kötelezettek több mint fele már igényelte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a kassza üzembe helyezéséhez szükséges kódot – mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.


Kasszánként 50 ezer forint állami támogatás jár az új típusú pénztárgépekre, ha december 31-ig üzembe is helyezik őket. Egy vállalkozás összesen 5 pénztárgépre tud állami támogatást igényelni – tette hozzá.

Ahhoz, hogy az érintett vállalkozás meg is kapja ezt a támogatást új típusú pénztárgépre, úgynevezett átszemélyesítésre alkalmas készüléket kell vásárolnia – közölte a NAV szóvivője.

A kassza üzembe helyezési kódját az adóhivataltól kell kérni, az ehhez szükséges nyomtatvány elérhető a NAV honlapján, ezt az adóbevallást elektronikusan intézőknek az ügyfélkapun keresztül, más esetben pedig postán is fel lehet adni.

Kis Péter András felidézte, hogy január 1-jétől 10 új tevékenységi körben előírás az online pénztárgép használata, egyebek mellett a plasztikai sebészeknek, taxisoknak, pénzváltóknak, fitnesztermeknek, illetve különböző fizikai közérzetet javító szolgáltatóknak (például szoláriumoknak) kell online pénztárgépet használniuk.