Új-Zélandra menekülnének a britek

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Kellemes a klíma, Boris Johnson pedig messze van. Leginkább kárpitosok és síoktatók hiányoznak.


Meredeken nőtt az új-zélandi kivándorlás iránt érdeklődő britek száma a brexitről szóló népszavazás óta. Június 23-a óta 10 647 brit regisztrált az új-zélandi bevándorlási hivatalnál - írja a The Guardian. Új-zélandi források szerint tavaly ilyenkor ez a szám 4599 volt. A népszavazás másnapján 998 brit regisztrált, ami csaknem tízszerese az előző napi 109 jelentkezésnek.

A regisztráció révén lehetőség nyílik a tájékozódásra, többek között a munkavállalási lehetőségekről. Új-Zélandon jelenleg baromfitenyésztőkből, pékekből, síoktatókból, fogorvosokból és kárpitosokból van égető hiány.


A rögbi tényleg rögbi

A New Zealand Herald a munkavállalási lehetőségek mellett az új-zélandi élet előnyei között említette a lenyűgöző tájat, a kellemes éghajlatot és legfőképpen azt, hogy az ország "18 ezer kilométerre van Boris Johnson" külügyminisztertől, a kilépéspárti kampány vezéralakjától. A lap szerint megfizethető a lakhatás, nincsenek dugók és ellentétben Angliával, a "helyi rögbi-válogatott tényleg rögbit játszik".Komolyabb helyzetértékelések szerint az EU-népszavazás valóban komoly tényező a középosztálybeli brit értelmiségiek döntéshozatalában, sokakat közülük ugyanis elkeserít honfitársaik szűklátókörűsége és nacionalizmusa, és valami másra vágynak. "Új-Zéland pedig valóban nagyon más: multikulturális, rendkívül toleráns, jó az életszínvonal és jobb az éghajlat" - mondta Paul Spoonley, az aucklandi Massey Egyetem tanára.


Minden negyedik külföldön született

Régebben az Egyesült Királyságból és Írországból érkezett a legtöbb bevándorló Új-Zélandra, a 2013-as népszámlálás szerint viszont megelőzték őket az ázsiai születésűek. A csendes-óceáni országban élő 4,5 millió emberből minden negyedik külföldön született a statisztikák szerint. 2015 júniusa és 2016 júniusa között 4934 brit kapott letelepedési engedélyt, 22 633 munkavállalói, 1176 pedig diákvízumot.

A Google szerint az EU-népszavazás után sok brit indított keresést a kivándorlás lehetőségeiről, elsősorban Írországra és Franciaországra vonatkozóan. Hatszáznyolcvan százalékkal nőtt az arra vonatkozó keresések száma is, hogy miként lehet a brit fennhatóság alatt álló Gibraltárba költözni.