Új-Zélandon kezdődött a szuperkedd

-

A világon elsőként Új-Zélandon szavazhattak a külföldön élő amerikaiak, de az USA valamennyi államában tartanak előválasztást vagy jelölőgyűlést.


Az Egyesült Államokban ma tartják az előválasztási folyamat legfontosabb fordulóját: a republikánusok 595, a demokraták 1015 delegátust - az elnökjelöltet állító országos pártkonvención a jelöltet megválasztó küldöttet - választanak a "szuperkeddi" voksolásokon.

A szuperkedd Új-Zélandon az időeltolódás miatt csaknem egy nappal korábban megkezdődött, mint az Egyesült Államokban. A fővárosban, Wellingtonban, egy étteremben tartották a demokrata jelölőgyűlést. 28 szavazatot adtak le; 21-et Bernie Sanders vermonti szenátorra, hatot pedig Hillary Clinton korábbi külügyminiszterre.

A külföldön élő amerikaiak 41 ország 111 városában adhatják le szavazatukat a "szuperkedden", az Egyesült Államokban pedig a 13 szövetségi államban és Amerikai Szamoán tartanak jelölőgyűlést vagy előválasztást.

A Republikánus Pártban az elnökjelöltség megszerzéséhez 1237 pártdelegált szavazata kell majd a később tartandó kongresszuson. Kedden ennek mintegy feléért versengenek a jelöltek.

A Demokrata Párt esetében 880 voksról dől el kedden, hogy melyik jelölt kaphatja, ami az elnökjelöltséghez szükséges szavazatok mintegy harmada.

Elemzők szerint egyébként egyik elnökjelölt-aspiráns sem tud annyi delegátust "szerezni" kedden, hogy ezzel biztosnak tudhassa az elnökjelöltséget, amelyért nagy küzdelem folyik, elsősorban a Republikánus Párton belül. A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül ugyanis valamennyi előrejelzés Hillary Clintonnak ad esélyt Bernie Sandersszel szemben, kivált Clinton szombati dél-karolinai diadalmenete után.

A közvélemény-kutatások szerint a kedden voksoló valamennyi szövetségi államban Donald Trump, a milliárdos üzletember vezeti a republikánus népszerűségi listákat, 40-46 százalékos arányban, és az elmúlt pár napban befolyásos republikánus politikusok támogatását nyerte el.