Új-Zéland: a felmelegedés miatt virágzik az óceán

Fotó: AFP / Richard Bouhet / AFP / Richard Bouhet

-

A kutatók szerint nem tudni, milyen hatással lesz az élővilágra a szigetország körüli vizek felmelegedése.


Az Új-Zéland közelében észlelt fehéralga-virágzás azt jelzi, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra. A wellingtoni Victoria Egyetem kutatói szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a coccolithophore nevű fitoplankton gyorsan növekszik és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket, kokkolitot termelve.

A Global and Planetary Change folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején - olvasható az egyetem honlapján.

"Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta" - mondta Bella Duncan. Az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre. "A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre. Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni" - mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa. Még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a szén-dioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.

A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. "Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről" - mondta Duncan.