Új útvonalat keresnek az embercsempészek

Fotó: MTI/EPA/APA / Helmut Fohringer

-

Alkalmazkodni fognak a magyarországi szigorítás miatt kialakuló új helyzethez.


Az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalat fognak keresni – nyilatkozta az osztrák bűnügyi hivatal illetékese vasárnap. Gerald Tatzgern szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul–München vagy az Athén–München közötti vasútvonalon vezetne, vagy akár a román–magyar határon át, azonban ez utóbbi szerinte nem valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek vasárnap azt mondta, számításaik szerint kedden, miután lezárul Magyarország déli határszakasza, a szlovén–osztrák átkelőkre, Stájerországra kell összpontosítaniuk. Erre az esetre is vannak már tervek, a vonat-összeköttetés ebben a régióban azonban kevésbé kiépített.

Gerald Tatzgern arról is beszámolt, hogy Nickelsdorfban a menekültek ellátásának és elszállításának megszervezése ugyan rutinszerűen zajlik, szombat este óta gyakorlatilag megszűnt minden kommunikáció a magyar hatóságokkal. Szerinte a közreműködő szervezetek részéről több rugalmasságra van szükség. A szóvivő megerősítette: reggel hét óra óta csaknem óránként érkeznek vonatok az osztrák–magyar határhoz, mindegyiken 500 emberrel, továbbszállításuk ugyanolyan ütemben történik, mint az előző napokban.