Új úton a csapat: bemutatkozik a harapós magyar válogatott

-

HÁTTÉR

Pintér Attila szövetségi kapitány saját útját járja, a korábbiaktól eltérő felfogású csapatot épít, amely Győrben, Finnország ellen kezdi meg felkészülését a 2016-os Európa-bajnokság ősszel induló selejtezőire.


Noha Pintér Attila nekünk nem árulta el, korábbi munkája alapján már gyaníthattuk, hogy a fegyelmezett védekezésből vezetett kontrák képezik majd a magyar válogatott játékának alapját. Ugyanezt hámozhattuk ki a játékosok nyilatkozataiból is, Koman Vladimir például kiemelte, hogy a taktikai felkészülés ezúttal mennyire fontos részét képezi a válogatott munkájának, illetve hogy egészen más felfogásban játszik majd a csapat, mint az előző ciklusokban.


Ez a megközelítés egyébként azért is izgalmas, mert nem nagyon volt még ilyen válogatottunk. Mondogattuk, hogy a mi focink a támadó foci, csak a korábbi csapatok éppen ugyanannyira nem tudtak támadni, mint amennyire nem akartak védekezni. Most viszont úgy néz ki, hogy egyértelműen az olasz és részben az északi futballiskolák jellemzőit idéző felfogással fog játszani a csapat, és ennek tekintetében maximálisan érthető, hogy a kapitány annyi foglalkozást akar vezényelni nekik, amennyit csak lehet. A cél ugyanis a saját térfél kontrollálása, a véletlen szerepének minimalizálása lesz, ehhez pedig be kell gyakorolni, hogyan mozog együtt a csapat, amikor nincs nála a labda, és mit csinál vele abban a rövid időben, amikorra megszerezte.


Ebben a játékrendszerben nem igazán kap szerepet az improvizáció és a kreativitás, ami abszolút indokolt, hiszen nincsenek olyan játékosaink, akik folyamatosan egyéni trükkökkel törnék fel az ellenfél védelmét. Egyébként Mixu Paatelainen, a finnek szövetségi kapitánya is rámutat az Origónak adott interjújában, hogy az európai középmezőnyhöz tartozó csapatok csak ilyen alaposan begyakorolt és pontosan kivitelezett védekező focival érhetnek el bravúrnak számító eredményt az elithez tartozó alakulatok ellen. Ezúttal egyébként még csak erre sincs szükség, a sorsoláskor ugyanis nem került elitcsapat a csoportunkba, viszont hasonló erejűekből van épp elég. Mivel adja magát, hogy a görögök és a románok rendelkezésére bocsátjuk majd a területet, és megpróbálunk rajtuk ütni, az sem baj, hogy a finnek ellen kezdhetjük meg a felkészülést, mert nem árt gyakorolni, hogyan izmozzuk le őket, illetve a valamivel, de nem sokkal gyengébb észak-íreket. Könnyen lehet ugyanis, hogy akkor fogunk valamelyest szenvedni, amikor mi leszünk fölül, hiszen az alapjátékunk az erősebb csapatokkal való kibabrálásra lesz kitalálva.


A finnek csapatkapitánya, az Ajaxban focizó Niklas Moisander a döntetlennel már elégedett lenne, ami egybecseng Paatelainen véleményével, miszerint jelenleg a magyar válogatott a második legerősebb a csoportban. Az mindegy, hogy holtversenyben Romániával, vagy sem, de a finnek úgy sejtik, gyengébbek nálunk. Nos, ezt a sejtésüket kellene igazolni Győrben, sőt az sem lenne baj, ha a novemberi selejtező előtt már félve szállnának fel a repülőre Helsinkiben. Magyarország–Finnország, 18:00, Sport 1