Új törvény szabályozná az olaszoknál, hogy kevesebb ételt dobjanak ki

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

12 milliárd eurónyi ételt dobnak ki évente Olaszországban, ezt fékeznék meg egy új törvénnyel, hasonlóan Franciaországhoz.


Olaszországban is be akarnak vezetni egy olyan törvényt, amely arra kötelezné a szupermarketek, hogy adományozzák el jótékonysági szervezeteknek az élelmiszereiket, ahelyett, hogy a kukába dobnák. Nem a dél-európai ország az első, aki ilyen szabályozást vezetne be: Franciaországban február elején el is fogadta a törvényhozás azt a törvényt, amely alapján a szupermarketeknek akár 70 ezer eurós büntetést kell fizetniük, ha kidobják vagy beszennyezik az eladatlan élelmiszereket.

Olaszországban Franciaországgal szemben azonban nem akarják megbüntetni a cégeket, csak arra akarják ösztönözni őket, hogy tegyenek valamit az ellen, hogy a mintegy 12 millió euró értékű élelmiszer a kukákban landoljon. A jelenlegi szabályozás szerint csak akkor ajánlhatják fel az olasz éttermek, bárok, vegyesboltok a megmaradt élelmiszerüket, ha előtte nyilatkoztak arról.

A jövőhét hétfőn az olasz alsóház elé kerülő törvénytervezet szerint a boltoknak annál kevesebb hulladékadót kell fizetniük, minél több élelmiszert ajánlanak fel jótékony célokra. Az is szerepel a tervezetben, hogy akkor is felajánlható legyen az étel, ha a „minőségét megőrzi” dátum már lejárt.

Jelenleg 550 millió tonna élelmiszer kerül felajánlásra Olaszországban, az agrárminiszter, Maurizio Martina célja, hogy 2016-ban ez 1 milliárd tonnára nőjön.

Azonban nem csak Olaszország és Franciaország tesz lépéseket azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukákba: Dániában például nemrégiben nyílt meg az első olyan szupermarket, amelyben a más boltok és üzletek által végül el nem adott élelmiszereket árusítják – írta az Independent.