Új típusú rakétákat tesztelt az észak-koreai rezsim

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Ez volt az ötödik rakéta az új szöuli elnök beiktatása óta.


Észak-Korea több rakétát lőtt ki keleti partvidékéről. A feltételezések szerint ezek szárazföldi indítású, hajók elleni rakéták voltak. A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint a rakéták Vonszan környékéről indították, és mintegy 200 kilométert repülve a tengerbe csapódtak. Mun Dzse In dél-koreai elnököt haladéktalanul értesítették a történtekről.

A dél-koreai hadsereg teljes készültségét fenntartva fokozta északi szomszédjának megfigyelését, tekintettel az esetleges további provokációkra. A hadsereg szóvivője szerint Phenjan vélhetőleg precíziós csapásmérő képességét tesztelte, bizonyítva, hogy mennyire pontosan képes eltalálni egy nagyobb ellenséges hajót.

Ez volt Phenjan ötödik rakétaindítása azóta, hogy az új dél-koreai elnök hivatalba lépett. A múlt hét elején Észak-Korea valószínűleg Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 450 kilométert megtéve a tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetének számító térségbe csapódott. Szöul és Tokió tiltakozott a kísérlet miatt.