Új tengeri állatokat találtak Tasmania partjainál

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A halnak van orrlyuka és szája, arca viszont nincs.


Bizarr teremtmények tucatnyi új faját fedezték fel Tasmania partjainál. Az ausztrál kutatók egy eddig feltáratlan mélytengeri szakadékot vizsgáltak. Az ausztrál tudományos ügynökség, a CSIRO által támogatott expedícióban apró hálókat és víz alatti kamerákat használva kutatják a több mint négyezer méter mély szakadékot.

„Jó néhány elképesztő teremtményt láttunk: a videokamerán keresztül megfigyeltünk már egy kimérához hasonlító lényt is, ami az ausztrál vizekben rendkívül ritkának számít" – mondta Di Bray, az expedíció egyik résztvevője.

A bizarr teremtmények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, valamint egy „arctalan hal", amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés. "Ennek a halnak van orrlyuka és szája, de nincs arca. Nyilvánvalóan van szeme valahol, de tényleg semmit sem látni belőle" – mondta Bray.

Az expedíciót vezető Tim O'Hara szerint ez az első alkalom, hogy a szakadékot feltérképező kutatók adatokat gyűjtenek a klímaváltozás mélytengeri hatásairól.