Új szívműtéti eljárás a zalaegerszegi kórházban

Fotó: MTI / Balázs Attila - illusztráció

-

A korábbiaknál kevésbé kockázatos módszerrel évente 20 embert tudnak megműteni az intézményben.


Mostantól katéteres beavatkozással is korrigálni tudják a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenességet, a bal és jobb pitvar közötti nyitott sövényt. A megyében eddig még nem alkalmazott új eljárás a betegek kockázatmentesebb gyógyítását teszi lehetővé. Tavaly év vége óta végeznek nyitott szívműtét helyett ilyen katéteres eljárást a „lyukas” szív korrekciójára, s az eddigi tapasztalatok alapján a betegek jelentősebb szövődmény nélkül gyógyultak meg.

Az intézmény főigazgatója, Halász Gabriella a sajtó jelenlétében végzett csütörtöki műtétek előtt elmondta, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a múlt év végén fogadta be ezt az eljárást, így nyitott szívműtét helyett a kevésbé kockázatos katéteres beavatkozással évente 20 páciens gyógyítására van lehetősége az intézménynek. A főigazgató beszélt arról is, hogy a zalaegerszegi kórház tavaly még a kiemelt tartozással rendelkező egészségügyi intézmények között volt, de szigorú gazdálkodással, az adósság konszolidálásával, valamint a finanszírozás változásával mára elérték, hogy nincs tartozásuk. Ennek a stabilizált gazdálkodási háttérnek is köszönhető, hogy az OEP által évente 40 millió forinttal finanszírozott új eljárás is bekerült a műtéti lehetőségek közé.

Lupkovics Géza, a kardiológia osztályvezető főorvosa a műtéti eljárás részleteit ismertetve azt mondta: az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség, a pitvari sövény hiánya 100 ezer ember közül négyet érint Magyarországon. Ha nem fedezik fel és műtik meg időben, akár már gyermekkorban, akkor az egyébként tünetmentes páciens néhány évtized után szívelégtelenségben fog szenvedni.