Új szintre emelkedett a kerítésépítés a határon

-

Méretes acélcölöpökkel készül a menekültek ellen szánt végleges határzár Kelebiánál.


A katonák már verik a földbe a cölöpöket - adta hírül a Magyar Honvédség a Facebookon. Az eszköz egy "precíziós cölöpverő gép", egy olasz Turchi modell. A bejegyzés alatt máris élénk vita bontakozott ki arról, hogy vajon helyes megoldás-e, hogy újabb falak épülnek Európában. Az egyik hozzászóló például az "ideiglenes" szó értelmén gondolkozott el.


Ez az 'ideiglenes' nagyon vicces... Pont úgy fest, mint amit ideig-óráig húznak fel. Persze a berlini falra is azt mondták, és 38 éven át állt ideiglenesen.

A kormány a kerítésre mintegy 30 milliárd forintot szánt. A határzár felállítása a honvédség speciális műszaki egységeinek feladata, és a 900 katona mellett szükség szerint 100-250 közmunkás is segíti a munkálatokat.A ripsz-ropsz épülő kerítés átmászását máris megtanulták a menekültek, amint a Délmagyar.hu újságírói megfigyelték, hálózsákokkal és hátizsákokkal igyekeznek kivédeni az újabb akadály okozta sérüléseket a Szíriából, Afganisztánból, Irakból érkező tömegek. A menekülteket ellátó önkéntesek egyre gyakrabban találkoznak a drótháló miatt keletkezett sebekkel.

A Napi Gazdaság arról adott hírt, hogy a gyorstelepítésű drótakadály építése a tervek szerint halad, és már megközelítőleg 110 kilométeren áll kerítés a kitűzött 175 kilométerből.

Most azonban már a végleges drótkerítés tartóoszlopai készülnek, amelynek novemberre a teljes magyar-szerb határhosszon állnia kell. Szeptember elejétől pedig már megkezdik munkájukat az úgynevezett határvadász századok.
Ezek a rendőrség kötelékében működő speciális egységek lesznek. A határvadász századoknak az lesz a feladatuk, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt.

A határzár és a határvadász századok felállítása mellett a kormány a védelem harmadik elemének szánja a Büntető törvénykönyv szigorítását. Bűncselekménynek minősül majd az illegális határátlépés mellett a határzár megrongálása is, valamint szigorodik az embercsempészeket érintő szabályozás.