Új személyit kér? 5000 forint lesz a csodakártya

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

De sokan másfél ezerért vagy ingyen is megkaphatják a sok más iratot kiváltó új e-kártyát.


Jön a csipes csodakártya, amely egyesíti egyebek között a személyit, a lakcímkártyát, a tb- és adókártyát – az erről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben (pdf). A Bukszát ez annyiban érinti, hogy az új személyi – bár kétségtelenül többet tud, mint a mostani – drágább lesz.


Most a kivételeket leszámítva alapesetben 1500 forintba kerül egy személyi. A januártól érkező csodakártyákért pedig 5 ezer forintot kell fizetni.


Ugyanakkor az új kártyánál is vannak kivételek: másfél ezer forintért megkapják azok, akiknek a meglévő okmányuk érvényességéből legfeljebb 60 nap van hátra, valamint azok, akiknek nincs érvényes személyijük, és 2016. január 1-je után nem kaptak személyit (azaz e-kártyát).

Nem kell fizetniük az e-kártyáért a 12 évnél fiatalabbaknak, a 12 és 18 év közötti fiataloknak és a 65 évnél idősebbeknek sem, ha nincs útlevelük vagy jogosítványuk.

Szintén ingyen kapnak e-kártyát, akiknek megtiltották, hogy külföldre utazzanak, és azok, akiknek a kártyája hibás adatokat tartalmaz. Az elvesztett, tönkrement kártya cseréje szintén 5 ezer forint lesz.