Új roham a népszavazásért, az MSZP megint második

-

Tovább küzdenek a vasárnapi zárvatartás ellen.


A Kúria – eljárásjogi okokra hivatkozva – kedden megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) népszavazási kérdéseket elutasító határozatát, de nem sokkal ezután újból érkezett két beadvány az NVB-hez.


Miután a Kúriának nem magával a vasárnapi zárvatartásra vonatkozó kérdéssel volt baja, így az MSZP beadta ugyanazt, mint korábban. Igaz, újból pechje volt: megint csak a második lett.

A nyertes Simonné Gercsényi Gabriella, aki úgy kérdezné: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” Az MSZP eggyel bonyolultabban kérdez: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán vagy csütörtökön dönthet arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak, és a Nemzeti Választási Bizottság elé terjeszthetőek-e. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést bírálja el.

Korábban is nagy harc volt a vasárnapi zárvatartás miatt, az Összefogás Párt elnöke blokkolta lényegében hónapokig a témát a kérdéscunamijával. Utána az MSZP akadt ki azon, hogy nem az ő kérdésüket ismerték el elsőként beadottnak, mert az NVI elnöke szerint túl korán adták azt be.

Miután egyszerre egy érvényes kérdéskezdeményezés lehet, meg kellett várni a Kúria mostani döntését az új front nyitásához.