Új rakétákat vesz Szaúd-Arábia

Fotó: DoD / BEN LISTERMAN

-

Hatalmas üzletet kötött Rijád és Washington. A szaúdiak a napokban az oroszokkal is szerződtek.


A Pentagon szerint a külügyminisztérium jóváhagyta, hogy az USA 15 milliárd dollár értékben adjon el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának. A tárca szerint az eladás "egy baráti ország biztonságának javításával elősegíti az USA külpolitikai és nemzetbiztonsági céljainak megvalósítását". Washington szerint a fegyverrendszer eladása nem változtatja meg az erőegyensúlyt a térségben.

A ballisztikus rakéták ellen is védelmet nyújtó THAAD rakétarendszert a Lockheed Martin fejlesztette ki. Dél-Koreában már hadrendbe állították, és 2012-ben az Egyesült Arab Emírségek is vásárolt belőle.

A szaúdi uralkodó a héten fegyvervásárlási szándéknyilatkozatot írt alá Oroszországgal is. A tervek szerint Rijád SZ-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Moszkvától. A két ország megegyezett páncéltörő rakéták, rakéta-sorozatvetők, gránátvetők és Kalasnyikov karabélyok eladásáról is. Az állami tulajdonú Szaúd-arábiai Hadiipar nevű vállalat egy, a gyártási jogokról szóló szándéknyilatkozatot is aláírt egy orosz hadiipari céggel.