Új rakétákat telepít a kínai légvédelem

-

Peking szerint bevethető Kína harmadik generációs, felszíni telepítésű légvédelmi rakétarendszere. A légierő szóvivője szerint fokoznák az ország légvédelmi képességeit.


A légvédelem korszerűsítését akkor jelentették be, amikor a kínai vezetés – ellenintézkedésekkel fenyegetve – minden lehetséges fórumon tiltakozik az amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreába történő telepítése ellen. Ezt ugyanis a kínai szakértők – a rendszer radarjának hatótávolsága miatt – az ország biztonságát és a térség stratégiai egyensúlyát veszélyeztető lépésnek tartják.

A légierő szóvivője, Sen Csin-ko azt mondta, a légvédelmi rakétarendszer fejlesztésével jelentős lépést tettek a nemzetbiztonság megerősítésére. Arra nem tért ki, hogy mikor és milyen módon kívánják a jelenleg hadrendben lévő rendszereket újakra cserélni. Azt mondta, hogy a légierő stratégiai képességei úgy nőnek meg, hogy a területi légvédelem mellett a támadó feladat végrehajtására is alkalmasak.

Sen szerint a stratégiai korai előrejelző rendszer, a légicsapások, a légvédelmi és rakétaelhárító rendszer, az elektronikus zavarás, a stratégiai légi szállítás és az átfogó támogatás képességeit teljeskörűen frissíteni kívánják.