Új politikai dinasztia alakul az USA-ban: a Trump család felemelkedése

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Donald Trump győzelmével többen is azt várták, hogy megtörje a washingtoni elitista pártpolitikát. A leendő elnök már el is kezdte a saját politikai dinasztiájának kiépítését.


Trump győzelme egy időre elvágta a Bush- és a Clinton-dinasztia újrázási esélyeit, akik 1989-től 2009-ig határozták meg a washingtoni politikát.

Az elnökjelölti aspiránsok versenyében még úgy tűnt, lesz újra esélyük: Hillary Clinton már 2008-ban bejelentkezett demokrata elnökjelöltnek, de akkor Barack Obama nyerte el az elnökjelöltséget, aki két cikluson át elnök volt. Az egykori first lady az Obama-kormány külügyminisztere lett, majd demokrata elnökjelöltként maradt alul az elnökválasztáson.

Jeb Bush, Florida egykori kormányzójának – George W. Bush elnök öccsének jelöltségét szintén az ingatlanmogul akadályozta meg.


A Trump-családfa

A republikánus elnökjelölti konvención is egyértelművé vált, hogy egy új dinasztia akar az eddigiek helyére lépni: a Trump család csaknem valamennyi tagja beszédet mondott.

Beszélt Melanie Trump, az exmodell feleség – akit üzletasszonyként mutattak be –, valamint Donald Trump két fia és két lánya is. Egyedül a 10 éves kisfia nem szólalt fel.


Kiterjedt család


Az is jelzésértékű volt, hogy a Bush család egyik tagja sem vett részt a a republikánus konvención: sem a két volt elnök, sem pedig Jeb Bush. John McCain arizonai szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje, valamint Mitt Romney, a párt 2012-es elnökjelöltje szintén nem jelent meg.

Trump három gyereke közül Donald Trump Jr. és Ivanka Trump, valamint Ivanka férje, Jared Kushner is részt vesz az átmeneti bizottságban, amely a frissen megválasztott elnök hatalomátvételét segíti. Trump tervei között szerepel az is, hogy a családja kivegye a részét a hivatali teendőkből. Kushner szintén ingatlanfejlesztő, és feleségével három gyerekük van. A The New York Times írt arról, hogy Trump veje kulcsszerepet fog játszani a közel-keleti kérdés rendezésben.

Az ortodox zsidó Kushnernek kiváló kapcsolatai vannak Izraelben, amelyeket már a kampány idején is mozgósított apósa támogatására. Az izraeli jobboldal egyébként örömmel fogadta Trump győzelmét, míg a palesztinokat elbizonytalanította a kampányban tett ígérete, hogy elnöksége alatt Washington Jeruzsálemet elismeri Izrael állam egy és oszthatatlan fővárosaként.


Középen Trump veje: Jared Kushner


Izraeli tisztviselők közül Benjamin Netanjahu miniszterelnök volt a legoptimistább, aki szövetségeseként beszélt Kusherről. „Nem kérdéses az erős elkötelezettsége Izrael biztonságával és jövőjével kapcsolatban" – mondta Ron Dermer, az Egyesült Államok izraeli nagykövete Trump vejéről.

„Én személyesen nem ismerem Jared Kushnert, soha nem találkoztam vele, de szívesen megismerném, hogy segítse megtörni a patthelyzetet a konfliktusok tárgyalásában” – mondta Amin Maqboul, a Fatah forradalmi tanácsának a főtitkára.

Kushner fontos tanácsadói szerepet kapott apósa mellett, sajtóhírek szerint Trump megkérte számára a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel járó titkosszolgálati engedélyt ahhoz, hogy a Fehér Házban dolgozhasson.


A legidősebb Trump fiú


A legidősebb fiára is gondolt a megválasztott elnök: Donald Trump Jr.-ra szeretné bízni a szíriai konfliktus rendezését írta a The Wall Street Journal. A Ritz-Carlton szállodában szervezte meg a Politikai és Külügyi Központ nevű francia kutatóintézet azt a konferenciát, amelyen többek között Trump fia is részt vett. A szervezet alapítói között van Randa Kassis is, aki egy orosz támogatottságot élvező szír ellenzéki csoport vezetője.

Kassis azt írta a Facebook-oldalára, hogy Donald Trump győzelmének köszönhetően az Egyesült Államok és Oroszország megállapodik majd a szíriai válság ügyében. „Ez a remény és hit az ifjabb Donald Trumppal folytatott párizsi megbeszéléseimből táplálkozik.” – fogalmazott Kassis.Trump Jr. Ivanka mellett szintén ügyvezető alelnök apjuk cégében. Nyáron ő jelenthette be, hogy apja megszerezte a győzelemhez szükséges szavazatokat, így hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje lett.

Ivana Trump, Donald Trump első felesége magától jelentkezett be hivatalos pozícióra: az egykori csehszlovákiai téli olimpiai csapattag és exmodell azt mondta a New York Postnak, hogy szívesen elvállalná Csehország nagyköveti pozícióját. Ivana még azt is mondta, hogy a saját jogán lett Csehországban és nemzetközileg is elismert ember, többek között sikeres író is, és nem volt szüksége a Trump névre sem.


Melania Knauss, Donlat Trump és Ivana Trump

Balról jobbra haladva: Melanie Trump, a leendő first lady, Donald Trump, Ivana Trump, a volt feleség, és Ivanka Trump, a legidősebb lány


Nem lesz formális pozíciójuk

Trump három legidősebb gyereke vezető posztokat töltenek be apjuk vállalatában, ezért ők nem fognak semmilyen hivatalos feladatot ellátni a leendő elnöki hivatalban. Ezt még Trump mondta a megválasztását követően a 60 Minutes című műsorban.


Mi New Yorkban leszünk, és gondoskodunk az üzletről. (...) Azt hiszem, sok örömünk lesz a munkában. És apánk nagyon büszke lesz ránk”

– mondta Eric Trump arra a kérdésre, hogy mi lesz a Trump-branddel apjuk megválasztását követően.


Rudolph W. Giuliani – Trump egyik fő bizalmasa és jelöltje az igazságügyi miniszteri pozícióra – azt mondta, hogy nem lenne reális, ha a leendő elnök elmozdítaná a gyerekeit az üzleti életből a politika miatt. Trump elnökként nem köteles eladni a vagyonát, de ez a vagyon túlnyomó részben az üzleti vállalkozásában van, az elnöksége pedig befolyásolhatja a pénzügyi stabilitását, vagyis a családja egzisztenciáját is – írja a The New York Times.

Szakértők szerint Giuliani megjegyzése elhibázott volt mind politikai, mind etikai szempontból. Richard W. Painter, a Fehér Ház egykori jogtanácsosa szerint „rendkívül helytelen” volt Trump jelölése, és „az elmúlt 200 évben nem volt olyan elnöke az USA-nak, akinél ilyen kirívó összeférhetetlenség lett volna családi vállalkozása miatt".