Új ország születhet, ha a britek kilépnek az EU-ból

Fotó: AFP / LESLEY MARTIN

-

Skócia és Wales közt már folynak a tárgyalások a „Kelta Unió” megalapításáról, és ezt Londonban is tudják.


Megszűnhet a ma ismert Egyesült Királyság, ha júniusban a britek többsége arra szavaz, hogy kilépne az Európai Unióból. Az Independent által nyilvánosságra hozott kormányzati dokumentum szerint ugyanis a skót kormány és a walesi közgyűlés vezetői arról tárgyalnak, ebben az esetben új, saját országot, egyfajta „Kelta Uniót” hoznak létre. A Skót Nemzeti Párt már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy az EU elhagyása esetén újabb függetlenségi népszavazást tartanának, de a jelek szerint nincsenek egyedül, Wales is csatlakozna hozzájuk.

A Brexit, vagyis a brit kilépés lehetséges következményeit felmérő bizottság március 14-i és 16-i üléséről kiszivárogtatott emlékeztetők szerint a londoni kormány tisztában van azzal, milyen tárgyalások folynak a két országrész közt. A jelentés azt is tudni véli, hogy az „új nemzet” két része a Man-szigeten keresztül, híddal vagy alagúttal kapcsolódna egymáshoz, az ország megalakítása pedig mintegy hétmilliárd (mintegy 2800 milliárd forintba)fontba kerülne, amit legalább részben EU-s forrásokból finanszíroznának. Az egyelőre nem világos, hogy a skót és walesi vezetők bevonták-e Észak-Írországot is a tárgyalásokba.

Az Independent azt is írja, hogy korábban hivatalosan is kikérte a dokumentumokat, de azok kiadását a kormány megtagadta. Ez után egy hivatalnok egyszerűen kivitte a papírokat a Whitehallból. A kiszivárogtatóról a lap annyit árult el, hogy már elhagyta az országot.

A cikk természetesen április 1-i tréfa. Valóságalapja csak annyi van, hogy a Skót Függetlenségi párt valóban szeretné kiléptetni az országrészt az Egyesült Királyságból.