Új nők a kanapén: a Terápia második évada vérprofi lesz

Fotó: HBO / HBO

-

Új nők és egy politikus érkezik terápiára a Mácsai alakította pszichoterapeutához. Az HBO magyar gyártású sorozatában nemcsak a kapuzárási pániktól felborult életű Dargay András fut neki az új életnek, hanem az eredeti formátumot megtartva, a Terápia is megújul. Szabadabb forgatókönyv, vérfrissített stáb, új technológia, igazi profizmus a második évad hívószavai. Alig várjuk, hogy ősz legyen.


Csak örülhetünk, hogy az HBO néhány éve saját magyar gyártású sorozatokkal is megvetette itthon a lábát. Már a Társas játékot is sokan dicsérték, a Terápiát viszont még többen (köszönhetően a mélyebb, elgondolkodtató témáknak), a Terápia ősztől látható 2. évada kapcsán pedig arról győződtünk meg, hogy jó kezekben vannak a hazai filmesek, ha az HBO-val dolgoznak. Már az első évadnál felfigyeltünk rá, hogy mennyire jól összedobták a színészgárdát, és hogy Mácsai Páltól (ő alakítja a főszereplő pszichoterapeutát, Dargay Andrást) kezdve Nagy Ervinen át Sztarenki Dóráig mindenki hiteles és természetes. Valódi történésnek éreztük a monológokat.

A következő rész tartalmából

A második évadban változik a gárda összetétele. Új emberek új problémákkal töltik majd meg a hét napjait, csak egy-egy visszatérő páciens marad. Hétfőre például Máté Gábornak van időpontja. A Katona József Színház igazgatója egy politikus bőrébe bújik majd, akinek jelenlegi életét is erősen meghatározza a rendszerváltás, és annak egykori velejárói. A színész azt azonban nem árulta el, hogy pontosan milyen politikust formál majd meg, esetleg kinél volt, szaknyelven szólva, „karakterlesen”. Kedden Péterfy Bori érkezik majd a terapeutához, aki első körben annyit mondott az általa megformált Orsolya nevű gazdag ügyvédről, hogy „elég szörnyű nő lesz”. A szál rögtön egy csavarral indul, Orsolya ugyanis egy múltbeli eseményre hivatkozva már az első ülés alkalmával le fogja támadni Dargayt. „Ennek köszönhetően helyenként, egy-egy pillanatra még a pszichológus-páciens szerep is meg fog fordulni. Néha nekem kellene a pszichológus székében ülnön, de ezt a poént sajnos már az első évadban elsütötték.” A második évadban persze megjelennek a régi arcok is, Tamás (Nagy Zsolt) és Petra (Szamosi Zsófia) családterápiája folytatódni fog, habár egy kicsit más felállásban. A második évadra Tamás és Petra elválnak, a fiukat, Misit fogják terápiára járatni. Őt Surányi Áron, egy fiatal színészpalánta alakítja. A régiek közül viszontláthatjuk még Dargay szupervizorát, Ágnest (Csákányi Eszter) és Juditot (Für Anikó) is. Laura (Marozsán Erika) helyett viszont kapunk még Péterfy Borin kívül két új női szereplőt. Virágot, a zárkózott, félelmeitől szorongó lányt Kurta Niké alakítja, és bekerül a képbe Dargay tinédzserkori szerelme is. Kovács Adél bolygatja meg kissé az első évad végére szakmailag és érzelmileg is labilis állapotba kerülő pszichoterapeuta magánéletét.Új szelek fújnak

A Terápia második évadában a magyar stáb már jóval több szabadságot kapott. A magyarok a licencől eltérően több helyen átírhatták az eredeti sztorit. A stáb szerint a BeTipul című izraeli formátum itt már inkább csak kiugrási pont volt, mivel Dargay karaktere időközben teljesen mássá alakult, mint az eredeti sorozatban. A második évad a pszichoterapeuta újrakezdett életére épül. A kapuzárási pánikkal küzdő szakember kudarcokkal zárta az első 40 részt - felborult a családi élete, többszörösen kudarcot vallott a szakma területén, és maga mögött hagyott egy meg nem élt szerelmet-, ezért mélyről kell a következő részekben felkapaszkodnia. Az új évadban Dargay Andrást „több új szerelemcsíra veszi majd körül, ötven évesen futni kezd”, és a pszichoterapeutának ezúttal az édesanyjával való kapcsolatát kell feldolgoznia. Aki ebben segít, az továbbra is a péntekenként őt fogadó Ágnes lesz, de a szupervizor élete szöges ellentétben áll majd Dargayéval. Ágnes időközben megírt egy könyvet, amelynek sikeréből összehozott egy menő belvárosi rendelőt, Csákányi Eszter szerint a karakter esetében „egy nagyon magára talált orvosról van szó”.  Ágnes és András kapcsolata lényegében nem fog megváltozni, továbbra is maradnak a szakmai beszélgetéseknél, sőt Csákányi szerint a második évadban még szakmaibb és egyenesebb lesz a két ember viszonya.Nincs utasítás, csak együttműködés és a csúcstechnológia garantálása

Nemcsak a színészek közé kerültek újak, de a rendezők közé is. Az első évadot Gigor Attila és Enyedi Ildikó rendezték, most bekerült a csapatba Nagypál Orsi is, aki Péterfy Borit instruálta. A harmadik rendezőt azért vették be Gigor Attila szerint, mert az HBO-nak egyik fontos törekvése volt, hogy a tehetséges filmkészítő fiatalokat, akiknek mondjuk még nagyjátékfilmjük sem volt, nagy volumenű, minőségi projektbe vonják. Egy ilyen HBO-s projekt esetében azonban a rendezőket is ugyanúgy castingolják, mint a színészeket. Ezen átesett Enyedi Ildikó és Gigor Attila is. Nagypál Orsi pedig elmondta, hogy a castingon a behívott rendezőknek az első, előre megkapott epizódokról kellett beszélniük bő egy óráig. „Arra voltak kíváncsiak, hogy a karakterekről mit gondolok, kibe mit látok, mi tetszik, mi nem tetszik, hol látok problémákat.” Miután összejött a három rendező, maguk dönthették el, hogy ki melyik szereplőt szeretné rendezni. Az HBO-ról minden rendező jókat mondott, Gigor Attila kiemelte, hogy nincs az elkészült 35 részben olyan jelenet, amit nem szívesen vállalna fel. „Annak ellenére, hogy ez egy megrendelt meló, végig azt lehetett érezni a cég részéről, hogy itt együttműködés folyik, nemcsak utasítgatnak bennünket. Természetesen megvan a joga az HBO-nak a végső vágáshoz, hiszen az ő pénzükkel játsszunk, és kötni kellett velük néha kompromisszumokat, de mind vállalható volt. Mi is szólhattunk, ha nem tetszett valami. Ami nagyon elegáns volt a cég részéről, hogy nekik pont nem kellett volna kompromisszumokat kötni, mégis nagyon sok esetben hallgattak ránk.”A profizmus a technológiára is kiterjedt: a jelenetek felhátterezését ugyanis olyan módon oldották meg, ami Európában is ritka, de költségessége és frissessége miatt Magyarországon egyáltalán nem éltek még vele. Bármekkora csalódás is (nekünk az volt), Dargay András villája csak díszlet, semmilyen villát vagy zöldövezeti lakást nem béreltek ki a forgatások helyszínéül. Eddig, ha a kamera a terápiás szoba ablaka felé fordult, az ablak mögötti kert csupán egy nagy felbontású fotó volt néhány művirággal. Most azonban az ablak mögé egy vetítővásznat tettek, amelyre remek felbontásban, a napszaknak megfelelő felvételeket vetítettek. Ehhez a sorozat két operatőrének, Dobos Tamásnak és Herbai Máténak még a forgatások előtt napokat kellett eltölteni egy-egy random lakás kilátásának a felvételével, hogy legyenek majd mozgó képek esős időről, naposról, felhősről, és hogy lehessen majd esti, nappali és reggeli képeket is vetíteni. Nagypál Orsi a lengyel Terápián kívül nem igen tud olyan sorozatról vagy filmről, ahol ezzel a technikával trükköznének.

Egy kis spoiler

A sorozatban bizony mindegyik páciens legalább egyszer el fogja sírni magát, sőt végre Dargay Andrásban is eltörik valami. Az a pszichoterapeuta, aki az első évadban képtelen volt az érzelmei kimutatására, és még csak ordítani is nyitott szájjal, de némán tudott, Gigor Attila szerint végre kikel magából a második évadban. „Az ő személyes drámájában is lesz egy nagy, szép katartikus pillanat” -fogalmazott a rendező. Bevalljuk, mi ezt várjuk a legjobban, egy ilyen tetőponttal üthet majd az új évad.