Új nevet kap végre Csehország

-

A több mint húszéves probléma magyarul pont nem létezik, de csehül és a világnyelvek egy részén gondot okozott, hogy Cseh Köztársaságnak kellett hívni az országot.


Csehszlovákia megszűnése, 1993 óta dilemmát jelentett a csehek számára, hogyan hívják az országukat. Magyarul ez nem gond, a Csehország elnevezés régóta rögzült, de csehül, angolul és egy sor más nyelven hiányzott a megfelelő, bevett, rövid elnevezés: csehül a Česká Republika, angolul a Czech Republic nevet használták. Ez viszont hosszú és túl hivatalos, ezért régóta folyt a vita arról, hogy mi legyen az ország neve.

A cseh köznyelvben a Česko kifejezés honosodott meg, de ezt nem lehetett más nyelveken használni. Ehelyett megpróbálkoztak a Czech vagy a Czechlands elnevezés meghonosításával, de nem jártak sikerrel. Most az a döntés született, hogy a Czechia nevet teszik hivatalossá, a kormány kéri az ENSZ-től is, hogy a hivatalos érintkezésben ezentúl ezt használja. Milos Zeman köztársasági elnök már 2013 óta ezt az elnevezést használta az angol nyelvű beszédeiben.