Új mozgalmat szervez Hillary Clinton – Trumpék magyarázkodnak

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A demokraták volt elnökjelöltje visszatér a politikába. Trumpot most azért támadják, mert bizalmas adatokat adhatott az oroszoknak.


Új politikai szervezet létrehozását jelentette be Hillary Clinton, A demokraták volt elnökjelöltje az Együtt Előre (Onward Together) megalakításával tér vissza a politikába. Clinton Twitteren jelentette be kezdeményezését, e-mailben pedig arra kérte támogatóit, hogy minél többen csatlakozzanak.

„Az elmúlt hónapokban sokat gondolkodtam, a családommal töltöttem az időt, és igen, sétáltam az erdőben" – írta Clinton, utalva a választási vereség után készült fotóra, amin látszik, hogy magányosan sétál a háza közeli erdőben.

Az új szervezet "progresszív értékeket kíván előmozdítani", és támogatja az állampolgárok politikai aktivitását.

A csoport weboldalán azt írta, hogy "a menekültek befogadásának támogatására rendezett Nők Menetétől kezdve a különböző városi összejövetelekig, az amerikaiak korábban nem tapasztalt nyíltsággal mondják ki, amit gondolnak". Azt írta, hogy "minden korábbinál szenvedélyesebben" hisz abban, "hogy az állampolgári elkötelezettség minden szinten központi kérdése az erős és vibráló demokráciának".

A volt elnökjelölt arra ösztökélné honfitársait "a politikában történő részvételre, az önszerveződésre és akár arra is, hogy jelöltként induljanak választásokon".

„Ez az év nem úgy alakult, ahogyan elképzeltem, de tudom, hogy miért harcolok: egy barátságosabb, nagylelkűbb, befogadó Amerikáért. Előre!" – írta Clinton.


Mit tudott meg Lavrov?

A The Washington Post szerint Donald Trump titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon. A lap az azt mondta Lavrovnak és Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam laptopokba épített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, s ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

A The Washington Post szerint Trump veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul az adatok harmadik féltől származtak, és nem volt engedély a kiszivárogtatásukra.

A lap értesüléseit a Fehér Ház nem kommentálta, ám Rex Tillerson külügyminiszter közleményben reagált.

"A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. (...) ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem vitatták meg" – áll a közleményben. Az amerikai diplomácia irányítója jelen volt a Trump-Lavrov találkozón.

Dina Powell, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadója hamisnak minősítette a történetet. Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki ugyancsak jelen volt a tárgyalásokon, azt mondta, hogy az elnök és a külügyminiszter egyetlen pillanatban "sem fedtek fel olyan hírszerzési forrásokat vagy módszereket, amelyek már ne lettek volna nyilvánosan is ismertek".

A kongresszusi politikusok meglepetéssel reagáltak a napilap információira. "Zavarba ejtő, ha egyáltalán igaz" – mondta Lindsey Graham republikánus szenátor. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke problematikusnak nevezte az ügyet, de ő is fenntartásait hangoztatta az információk valóságtartalmát illetően. "Zavarónak mondanám, de mielőtt kommentálnánk, először derítsük ki, hogy mi történt" – mondta John McCain republikánus politikus, a szenátus katonai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa a Twitteren reagált. "Ha ez igaz, akkor ez óriási pofon a hírszerző közösségnek" – írta.