Új módszerrel kísérletezik az észak-koreai propagandagépezet

Forrás: MTI/EPA/YONHAP/KCNA

-

Phenjan szerint megnyerték a koreai háborút. Mellesleg megtorlással is fenyegetőznek.


Észak-Korea folyón úsztatott röplapokat Dél-Koreába. A szöuli védelmi minisztérium szerint ez az első ilyen eset a két állam történetében. A dél-koreai hadsereg a Han folyó torkolatában bukkant többtucatnyi műanyag zsákra, amelyekben egyenként mintegy húsz röplap volt. A hely egyórányi autóútra van a fővárostól, Szöultól.

A röplapokon Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy rakétatámadást hajt végre szomszédja ellen, és közölte, hogy az 1950–53-as koreai háborút Phenjan nyerte meg. Az ötvenes évek elején megvívott koreai háború fegyverszünettel végződött 1953-ban, és senki sem tekinthető győztesnek. Békeszerződés sohasem jött létre a kommunista Észak- és Dél-Korea között, így jogi értelemben még hadban állnak.

Észak-Korea nemrég megtorlással fenyegetett arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek. Phenjan a múlt héten három ballisztikus rakétával végzett kísérletet. A két ország januárban, Észak-Korea negyedik nukleáris robbantása után tért vissza a hidegháborút idéző pszichológiai csatározáshoz.