Új miniszterelnöke van Izlandnak az offshore-botrány miatt

Fotó: MTI/EPA/Morgunbladid / Kristinn Ingvarsson

-

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormánykoalíció a panamai papírok néven elhíresült offshore-botrányban érintett, ideiglenesen félreálló Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére - tudatta egy kormánykoalíciós törvényhozó szerda este.


Korábbi közlések szerint az izlandi kormány el szeretné kerülni az idő előtti választásokat azzal, hogy a félreálló, de posztjáról végérvényesen le nem mondó Gunnlaugsson helyére egy "helyettesítőt" jelöl ki. Ugyanakkor Birgitta Jonsdottir, az ellenzéki Kalózpárt vezetője újságírókkal szerdán közölte: az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy ősszel választásokat tartanak az északi szigetországban.

A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. A legfrissebb felmérések szerint a Kalózpárt vezeti a népszerűségi listákat.

Az izlandi kormányfő hivatala szerdán közölte, hogy Gunnlaugsson a korábbi hírekkel ellentétben nem mond le, de ideiglenesen félreáll. A miniszterelnök azért került bajba, mert kiderült, hogy ő és felesége az offshore cégekről a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő azt mondja, hogy nem követett el adócsalást.

Az ügy nyomán nagy tüntetések robbantak ki, több ezren követelték a miniszterelnök lemondását.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak. Az ügyvédi iroda szerint külföldi szerverről indított informatikai támadás áldozata lett, és egyetlen bűncselekmény történt: a cégük elleni hackertámadás és az ennek révén történt információk kiszivárogtatása tőlük.