Új megközelítésbe helyezték a dinoszauruszok kipusztulását

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Új elméletet dolgoztak ki vlagyivosztoki tudósok a dinoszauruszok kihalásának magyarázatára: szerintük a földi gravitáció növekedése idézte elő pusztulásukat.


Egy régi paleontológiai paradoxon szerint számos élő szervezet, amely ott hagyta létezésének nyomát a Föld kőbe vésett krónikájában, ma már fizikailag nem tudna a bolygónkon létezni” – fejtette ki az elméletet a TASZSZ orosz hírügynökségnek Anatolij Drozdov, a DVO RAN Tengerbiológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Számításokkal alátámasztott véleménye szerint az olyan gigantikus állatok, mint a 12-15 méteres szárnyfesztávolságú pteroszauruszok (szárnyas gyíkok) vagy a többtonnányi súlyú, szárazföldön élő dinoszauruszok nem létezhettek volna a jelenlegi gravitáció mellett.


A tizenegy legnagyobb testű szárazföldi állat 150 millió éves evolúciójára vonatkozó paleontológiai adatokat elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a dinoszauruszok alacsonyabb tömegvonzási feltételek között éltek. Az orosz kutatók szerint az állatok környezetének változásait a Föld tömegének növekedése idézte elő, amit viszont a felületére becsapódott hatalmas mennyiségű, viszonylag kisméretű meteorit és rárakódott kozmikus por váltott ki.


„Egy ilyen folyamat elméletileg lehetséges, ha a Naprendszer áthaladt egy sűrű csillagközi kozmikus porfelhőn 150-200 millió évvel ezelőtt. A folyamat valószínűleg fokozatosan következett be, több tízmillió év alatt, de 60-100 millió évvel ezelőtt igen intenzívvé vált, ami a tömegvonzás jelentős megnövekedésével és az óriás ősgyíkok tömeges kipusztulásával járt. Ezalatt feltehetően jelentősen megnőtt a Föld tömege, csakúgy, mint a méretei” – magyarázta Anatolij Drozdov.


„Becsléseinkből kiindulva ez alatt a 150-200 millió év alatt a Föld felszínének területe 4,32 szeresére nőtt, a térfogata pedig kilencszer lett nagyobb” – tette hozzá a kutató.

A dinoszauruszok kihalásának elméletét az orosz tudósok a Vlagyimir Kaszjanov akadémikus emlékére Vlagyivosztokban tartott konferencián ismertették. Az elmélet szerzői most más tudományágak segítségével akarnak bizonyítékokat feltárni hipotézisükhöz. „Most olyan űrkutatási modellre van szükség, amely megerősíti vagy megcáfolja a Föld tömegének hasonló megváltozását” – mondta Drozdov.