Új lendületet vehet a "szénhidrát vagy zsír"-vita

Fotó: Europress/AFP/Philippe Huguen / Europress/AFP/Philippe Huguen

-

Többet lehet fogyni, ha valaki a zsír fogyasztását fogja vissza, mint ha a szénhidrátokét, állítja egy amerikai tanulmány.


A kutatók az elfogyasztott ételt, a testmozgást és a légzést vizsgálták. A megfigyelt személyeket kétféle diétára fogták, az egyik a zsír, a másik a szénhidrátok fogyasztását korlátozta. Az eredmény szerint mindkét csoport fogyott, de azok, akik a zsírbevitelt korlátozták, többet, számolt be a Cell Metabolism című lapban megjelent tanulmányról a BBC.

19 elhízott embernek kellett eleinte napi 2700 kalóriás étrendet tartania, majd két hét után egyharmaddal csökkent a kalóriabevitel vagy a zsír-, vagy a szénhidrátfogyasztás korlátozása miatt. A kutatók elemezték a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid mennyiségét is, valamint a vizelettel kiürülő nitrogénét.

Hat nap után azok, akik a szénhidrátokból ettek kevesebbet, átlagosan 24,5 dekát fogytak, míg azok, akik a zsírokból, 46 dekát. A kutatók szerint élettanilag nem indokoltak az alacsony szénhidráttartalmú, vagyis low-carb diéták. Ugyanakkor a való életben, ahol az étrendet nem ellenőrzik ennyire szigorúan, az a tapasztalat, hogy könnyebb lefogyni, ha valaki mellőzi a szénhidrátokat

Mindettől függetlenül szakértők szerint a leghatásosabb diéta az, amely mellett valaki hosszabb távon is ki tud tartani.