Új kifutópályát és vasútat ígért Orbán Kecskemétnek

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Komoly fejlesztéseket harangozott be Kecskeméten a miniszterelnök. A beígért elővárosi vasút olyan sokba kerül, hogy nem is merte elárulni a számot, de lesz egyetemi kutatóközpont, beruházási alap és felújítják a városházát is.


Magyarországon van egy felfogás, amely az EU-s források talált pénznek tekinti, pedig ez nem így van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kecskeméten, ahol a Modern Városok elnevezésű programsorozat keretében jelentett be fejlesztéseket. A kormányfő szerint a külföldi befektetők nagyságrendileg akkora hasznot visznek ki az országból, mint amekkora támogatásokat ad az Európai Unió, vagyis úgy kell tekinteni, mintha az a saját pénzünk lenne, amiért a magyar emberek dolgoztak meg.

Orbán egy kérdésre válaszolva azt mondta: a kormány nem nyilvános tárgyalásokat folytat a Mercedes gyárral új beruházások és bővítések ügyében is. „A következő időszakban lesznek bejelentések” – mondta a miniszterelnök, aki szerint sikeres tárgyalások esetén újabb magyar beszállítók előtt nyílhatnak meg lehetőséget. Ugyanakkor Orbán óva intett attól, hogy a gazdaság egyetlen lábon álljon, és teljesen az autóipartól függjön.

A kormányfő több fejlesztési ígéretet is tett Kecskemét számára, ezek egy részéről már azt is lehet tudni, mennyibe kerül majd:

  • 25 milliárd forintot bocsátanak a város rendelkezésre egy gazdaságfejlesztési alap létrehozására, amiből üzleti alapon megvalósuló, megtérülő beruházásokhoz lehet visszatérítendő támogatásokra pályázni.
  • A közös légi irányítás megtartása mellett építeni fognak egy új, polgári célokat szolgáló kifutópályát a katonai repülőtéren, hogy ne ütközzenek a civilek és a hadsereg érdekei.
  • A kormány hamarosan dönteni fog az villamosenergia-hálózat fejlesztéséről, hogy biztosítsák a vállalkozások számára a folyamatos energiaellátást.
  • 18 milliárd forintból befejezik a város körül a teljes körgyűrűt.
  • Négysávos lesz az 52-es út bevezető szakasza.
  • Új egyetemi, ipari kutatóközpontot hoznak létre, de ennek részleteit csak később dolgozza ki egy bizottság.
  • Felújítják a vasútállomást, ahol P+R parkoló is készül, illetve fejlesztési tervek készülnek az elővárosi vasútrendszer megteremtésére, ami európai színvonalú, gyors és hatékony beutazást tesz lehetővé. Orbán azt mondta: nem is meri elmondani, mennyibe fog ez kerülni.
  • Új koncerttermet, tantermeket és stúdiókat kap a Kodály Intézet, hárommilliárd forint értékben.
  • Új épületet építenek a két tannyelvű szakiskolának.
  • 4 milliárd forintból felújítják a 120 éves városházát, feltéve, hogy a polgármester megígéri, 120 évig nem kérnek hasonlót.