Új képek érkeztek a Plútóról

-

Megint többet tudunk a Plútó atmoszférájáról, hegyvidékeiről, gleccsereiről és síkságairól.


Páraréteg a Plútó felszíne közelében, hegyvonulatok, széles síkságok láthatók a lemenő nap fényében a New Horizons űrszonda felvételein, amelyeket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legutóbb tett közzé. Az űrszonda akkor készítette a képeket, amikor július 14-én 12 500 kilométer távolságban elszáguldott a törpebolygó mellett - számolt be róla a BBC hírportálja. A New Horizons szeptemberben kezdte a Plútóról gyűjtött adatok tömeges továbbítását, hogy a kutatók folytathassák az égitest változatos topográfiájának és ritka légkörének elemzését.


The latest images from our New Horizons spacecraft have scientists stunned – not only for their breathtaking views of...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Thursday, September 17, 2015

A törpebolygó félholdszerű ívét ábrázoló felvétel szeptember 13-án jutott el a Földre. A képen a Nap éles fénye világítja meg a változatos felszíni formákat és a talaj közeléből legalább száz kilométeres magasságig érő légkör tucatnál is több rétegét. „Olyanok ezek a képek, hogy úgy érezzük, mintha ott lennénk és a saját szemünkkel szemlélnénk a tájat. A felvételek azonban ennél is többet kínálnak a tudománynak: új részleteket mutatnak meg a Plútó atmoszférájáról, hegyvidékeiről, gleccsereiről és síkságairól” – magyarázta Alan Stern, a misszió vezető kutatója.

A lemenő nap fényében látható a ködszerű, felszín közeli páraréteg, amelyet megszakít a hegyek vonulata. A páraréteg arra utal, hogy a Plútó időjárása éppúgy naponta változhat, mint a Földé - vélte Will Grundy, az arizonai Lowell megfigyelőállomás tudósa. A felvételből arra is következtetni lehet, hogy a törpebolygón is létezhet a földihez hasonló vízkörforgás, benne fagyott nitrogén és más jeges anyagok. „Senki sem gondolta volna, de a Plútó ebből a szempontból meglepően hasonlít a Földhöz” – mutatott rá Alan Howard, a Virginiai Egyetem kutatója, a New Horizons-misszió egyik résztvevője.

A New Horizons legközelebb egy másik fagyos égitest közelébe látogat, mely a Kuiper-övben, a Naprendszer távoli régiójában található. A 2014 MU69 nevű, üstökösszerű objektummal való "űrrandevú" hivatalos jóváhagyása előtt a NASA újra megvizsgálja a terveket.