Új inkubátorcég Észak-Magyarországnak

-

Elsősorban a vállalati igényeket kiszolgáló ötletekre és Észak-Magyarországra koncentrál a kétmillió eurós befektetési tőkével elindult BnL Start Partners inkubátorház.


Magyarország első business-to-business (B2B) fókuszú inkubátorházaként aposztrofálja magát a most alakult, miskolci székhelyű BnL Start Partners. Sem a székhely, sem az észak-magyarországi kötődés nem véletlen: az alapítók többsége – például Vinnai Balázs, Nyíri József, Bálint Viktor vagy Tajthy Krisztina – a szintén miskolci IND Group korábbi vezetőségéből kerül ki. Az IND Groupot három évvel ezelőtt, becslések szerint mintegy 18 milliárd forintért vette meg a londoni Misys, az alapító Vinnai Balázs pedig azóta a hazai startup-ökoszisztéma aktív szereplője lett. Alapító tag még Szőke Márton is, aki az IndexToolst építette fel, majd adta el a Yahoonak.

Az alapítók nemcsak kiterjedt vállalati kapcsolatrendszerrel és széles nemzetközi hálózattal rendelkeznek, hanem együttműködésben állnak a Miskolci Egyetemmel és az egri Eszterházy Károly Egyetemmel is. Céljuk olyan ötletek inkubálása, amelyek a vállalatok igényeit szolgálják ki és azok problémáit oldják meg valamilyen diszruptív technológia segítségével. A program elsősorban a pénzügyi (fintech) megoldásokra összpontosít, de nem zárkózik el más, kurrens technológiáktól és területektől (dolgok internete, gépi tanulás, adatelemzés, felső, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, robotika, 3D-nyomtatás, 4. ipari forradalom).


Kéthavonta döntenek

A BnL Start a GINOP-2.1.5 „Innovációs ökoszisztéma építése (startup és spinoff)” elnevezésű pályázaton nyert el 600 millió forintot. Rajtuk kívül hét másik inkubátor és akcelerátor kapott 540 és 600 millió forint közötti összegeket; ezekből egyebek mellett Győrben, Debrecenben, Szegeden és a Közép-Dunántúlon indulnak a korai vállalkozásokat fejlesztő programok. A GINOP-program egyik kikötése volt, hogy a megítélt pénzből csak olyan startupot lehet támogatni, amelynek székhelye nem a közép-magyarországi régióban van. Szintén előírása a programnak, hogy az inkubátor vagy akcelerátor a támogatás maximum 20 százalékát költheti saját működési költségeire, a többiből a startupokat kell finanszíroznia.

A BnL Start március 1-jén indította el a Seed Funding nevű támogatási-befektetési programját, a startupok folyamatosan pályázhatnak. A beérkezett anyagokból kéthavonta születik döntés arról, mely startupok kapják a támogatást és az inkubációt. A kiválasztott csapatok akár 200 ezer eurós tőkét is kaphatnak, de a cég szerint legalább ennyire fontos a 6–12 hónapos inkubációs tevékenység. Ennek során sokrétű támogatásban részesítik a kezdő vállalkozást: segítenek a stratégia és az üzleti terv összeállításában, a csapat kiválasztásában és összekovácsolásában, valamint marketing- és salesstratégia felállításában, és rendszeres workshopokat is tartanak.

A jelentkezni szándékozóknak a BnL Start erősen ajánlja a részvételt az ingyenes előkészítő fázisban, az úgynevezett Preparatory Mentoring Programban (PMP). Erre is külön lehet jelentkezni; a nyertesek egy egy hónapos felkészítésen vehetnek részt. A cég honlapja szerint a PMP nem kötelező, de jócskán megnöveli az esélyét annak, hogy a vállalkozás bekerüljön a Seed Funding programba.