Új igazgató a Magyar Nemzeti Múzeumban

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Tavaly többen jártak múzeumba, mint színházba és a magyar filmek vetítéseire.


Tavaly 9,7 millióan látogattak el magyar múzeumokba, többen, mint ahányan a magyar színházakba vagy magyar filmek vetítéseire. Ez az érdeklődés nagy felelősséget jelent a múzeumok számára – mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója. Megbízatása öt évre szól.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a főigazgatói kinevezésén a Magyar Nemzeti Múzeumot a magyar nemzeti önismeret egyik legfontosabb intézmények nevezte. A új főigazgatótól azt várják, hogy az MNM a hazai múzeumi életben vezető szerepet töltsön be, a látogatókkal szoros kapcsolatot tartson, és tudjon szólni a világ magyarjaihoz és a turistákhoz is. A kutatásra és a múzeumpedagógiára is figyelmet kell fordítania, mondta Balog.

Július 16-án hirdetik meg a kertrekonstrukciós pályázatot, mellyel a Múzeumkert régi mintájára, a 21. századi igényeknek megfelelően újítanak fel. Mivel az Országos Széchényi Könyvtár nem költözik a Budai várból a Pollack Mihály térre, lehetőség nyílik arra, hogy az ott álló épületekben az MNM kutatóközpontjai működhessenek – mondta Balog.