Új film készül a Buena Vista Social Club még élő tagjairól

Fotó: AFP / STR

-

Wim Wenders 1999-ben készített filmet a negyvenes években bezárt szórakozóhely, a Buena Vista Social Club zenészeiről. Az alkotása Oscart ért, és neki köszönhetően világhíresség váltak a már akkor is veteránnak számító muzsikosok. A kubai zenészek együttese azóta jócskán megfogyatkozott, a filmben szereplő 14 tagból már csak nyolcan élnek. Most készülnek utolsó turnéjukra, ezt filmezi le a brit dokumentumfilmes, Lucy Walker.


A dokumentumfilm az együttesnek viszont csak öt tagjáról fog szólni, azokról, akik a kezdetektől ott voltak a Buena Vista Social Clubban (ilyen például a tavalyi margitszigeti koncerten még szintén fellépő, most 84 éves Omara Portuondo). A Buena Vista Social Club – Adios munkacímű film tervei szerint elmesélik mindazt, mi történt velük zenészként és magánéletükben 1999 óta, és emlékeznek azokra a zenésztársaikra is, akik elhunytak az elmúlt tizenhat évben. A világturné Havannában fog zárulni számos nagyszabású koncerttel.


A film felvételei júliusban kezdődnek, és alkotói azt tervezik, hogy a mozi 2016-ban kerül a mozikba. A film készítése egybeesik a Kubában végbemenő nagyszabású politikai változásokkal, köztük az amerikai–kubai diplomáciai viszony újrafelvételével és a karibi szigetország elleni amerikai embargó beszüntetésével.

„Az eredeti Buena Vista Social Club film bemutatott a világnak egy fantasztikusan elragadó és tehetséges zenészekből álló együttest, akik megihlették a világot történeteikkel, szívükkel, zenéjükkel. Ők óriási személyiségek, és megtisztelés számomra, hogy megcsinálhatom ennek a közkedvelt filmnek a folytatását – hangoztatta Lucy Walker, aki 2011-ben Oscar-jelölést kapott dokumentumfilm kategóriában a Rio de Janeiro környéki szemétdombokon gyűjtögetők életéről készült Waste Land című filmjéért.