Új felfedezést tett a Hubble

Fotó: NASA / NASA/ Goddard Space Flight Cente

-

A Naprendszer külső, fagyos övének egy törpebolygója, a Makemake körül keringő kicsi holdat fedeztek fel a Hubble űrteleszkóppal - jelentették be amerikai csillagászok.


A helyi idő szerint keddi bejelentést az a kutatócsoport tette, amelynek néhány tagja évekkel ezelőtt a Plútó kisebb holdjait is felfedezte.


A Makemake maga is csak 1400 kilométer átmérőjű, holdjának, amely az MK2 katalógusjelet kapta, mindössze 160 kilométer az átmérője. A Makemake a nevét a húsvét-szigeti mitológia teremtő istenségéről kapta.

A Hubble széles látómezejű kamerája tavaly áprilisban készített felvételt a törpebolygótól mintegy 21 ezer kilométerre keringő MK2-ről. Korábbi kutatások a Makemake erős fénye miatt nem találhatták meg a nála több mint 1300-szor halványabb égitestet. További kutatásokkal lehet meghatározni majd, hogy az MK2 pályája kör alakú vagy ovális-e.

A Makemake a Naprendszer külső, fagyos Kuiper-övének a második legfényesebb törpebolygója a Plútó után.

A felfedezés azért jelentős, mert bizonyítja, hogy a Neptunusz pályájától a Naphoz képest igen távol keringő törpebolygók többségének valószínűleg van holdja - mondta Alex Parker, a boulderi Southwest Kutatóintézet csillagásza, a Hubble felvételeit elemző csoport vezetője.