Új felfedezést jelentettek be a Neander-völgyiekről

Fotó: PIERRE ANDRIEU / AFP / PIERRE ANDRIEU / AFP

-

Tüzet használt az eszközkészítéshez a Neander-völgyi ember 171 ezer éve. A kutatók Olaszországban talált leletek vizsgáltak.


A fa mindig is népszerű anyag volt az eszközök és fegyverek elkészítésében, mivel kéznél volt és könnyen formálható. Gyakoriak voltak az egyik végükön lekerekített, a másikon kiélesített, méteres hosszúságú botok, ezeket ásóbotként és fegyverként is használták. Ilyeneket találtak a Közép-Olaszországban lévő Poggetti Vecchi lelőhelyen, ahol már korábban is előkerültek Neander-völgyiekhez köthető tárgyak.

A botok puszpángból, egy különösen kemény fából készültek, és azt is felfedezték, hogy hegyük elszenesedett. Mivel több bot is ugyanúgy szenesedett el, azt feltételezik, hogy szándékosan égették meg, valószínűleg a makacs kérget akarták eltávolítani így róla – olvasható a Phys.org cikkében.

A kutatók szerint az eszközöket 170 ezer éve, a középső paleocén korban készítették. Akkor a térségben a Neander-völgyi faj volt a domináns. A botokon vágásokat és barázdákat is találtak, ehhez valószínűleg kőeszközöket használtak. A leletek a legrégebbi bizonyítékai annak, hogy a Neander-völgyiek tüzet használtak. Minden modern vadászó-gyűjtögető csoportban a nők használtak a sokoldalú ásóbotokat.

A Poggetti Vecchi lelőhelyen a fa botokat kőeszközök és csontok, erdei őselefántok (Palaeoloxodon antiquus) fosszíliái mellett találták.