Új fejezet jöhet a dopping elleni harcban

Fotó: Bongarts/Getty Images / Patrik Stollarz

-

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megreformálását javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach, hogy az oroszországihoz és az atlétikaihoz hasonló doppingbotrányok a jövőben ne fordulhassanak elő.


Bach az Európai Olimpiai Bizottság prágai közgyűlésén ismertette elképzeléseit. Javaslata alapján radikális változás lenne, ha a jövőben a doppingesetek ügyében kizárólag a lausanne-i központú nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélkezne, nem pedig országos vagy nemzetközi sportági szövetségek, esetleg a WADA. Így megszűnne az, hogy a CAS-hoz csak fellebbezés esetén fordulnának az érintettek, a CAS-on belül pedig létrehoznának egy fellebbviteli testületet.


Thoms Bach reformálna


Ezenkívül a NOB vezetője szerint hatékonyabbá, átláthatóbbá, modernebbé kell tenni a WADA-t. Úgy véli, ez a meglévőnél jobban megvédené a tisztán készülő sportolókat, és növelné a sport hitelességét. Bach úgy gondolja, hogy a WADA-n belül az ellenőrzést, a minták vizsgálatát, valamint a belső ellenőrzést végző szerveket külön kell választani, a laboratóriumok és a nemzeti antidoppingcsoportok munkáját pedig hatékonyabban kellene kontrollálni.

A WADA vizsgálata során kiderült, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt a WADA a moszkvai laboratórium működését, valamint az Orosz Antidoppingcsoport, míg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) – a WADA javaslatára – az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát függesztette fel.