Új fegyvert vetnének be a drogkereskedők ellen

Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer / Europress/AFP/Damien Meyer

-

A készpénz, a bankjegyek és a pénzérmék forgalomból való kivonását javasolják neves közgazdászok. Ez nemcsak olcsóbb megoldás, de a feketegazdaság ellen is hatékony.


„A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít” – mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német „bölcsek tanácsának” tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban, és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

A neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. „Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is” – javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani. „A készpénzforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű bankjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében” – javasolja. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást – mutat rá.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének – fejti ki a Handelsblatt cikkében a közgazdász professzor. „Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra érzéketlen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot” – véli a közgazdász.