Új és nagyon népszerű munka érhető el januártól a 18 éveseknek is

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Teherautó-sofőrnek is elmehetnek már, nem kell várniuk három évet. A kamionosokra nagy a kereslet, képzésüket még az állam is támogatja.


Az Európai Bizottság nem emel kifogást ellene, ha Magyarország a kormányzati terveknek megfelelően 21 helyett már 18 éves kortól lehetővé teszi a C kategóriás vezetői engedély megszerzését. Így januártól módosulhat a hazai közúti fuvarozói ágazat versenyképességét erősítő jogszabály.

A tehergépkocsi-vezetői engedély megszerzésének életkori határát 2013-ban uniós irányelv alapján kellett 21 évre felemelni. A kormány 2015 júliusában döntött a logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások versenyképességének növelését szolgáló intézkedésekről.

A fejlesztési tárca felülvizsgálta a 18 éves korhatár visszaállításának lehetőségét is a belföldi árufuvarozásban. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a tervezett szabálymódosításról szeptemberben előzetes bizottsági állásfoglalást kért Violeta Bulc közlekedésért felelős biztostól.

A biztos a napokban válaszolt, és ebből kiderült, hogy az Európai Bizottság a hivatásos gépkocsivezetők sok helyütt tapasztalható hiánya miatt a C kategóriában 18 éves, a D kategóriában 21 éves egységes minimális korhatár alkalmazását tervezi. A testület értelemszerűen a közösségi szándékokkal egybevágó magyar intézkedések meghozatalát sem ellenzi.

A kapcsolódó jogszabály-módosítás várhatóan a következő hetekben megjelenik. A leszállított korhatár a jövő év elején hatályba is lép.