Új elnököt választottak Németországban

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL / AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A német államfő szerepe jelképes, mandátuma 5 évre szól.


Új államfőt választott a Berlinben ülésező szövetségi közgyűlés, a Bundesversammlung. Az 5 év után távozó Joachim Gauck utódja Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter lett.

A jelképes szerepet betöltő, reprezentatív feladatokat ellátó elnököt a szövetségi közgyűlés választja. A testületnek kizárólag ez a feladata, tagjai a szövetségi parlament, a Bundestag mindenkori képviselői, és ugyanennyi küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A megbízatás 5 évre szól, az államfőt egyszer lehet újraválasztani.

A Bundestagban 630 képviselő van, tehát a szövetségi közgyűlésnek 1260 tagja van, és az abszolút többséghez 631 támogató szavazat szükséges. Az első 2 fordulóban csak abszolút többséggel lehet győzni, a harmadikban már a relatív többség is elegendő, vagyis azt választják meg államfőnek, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg a jelöltek közül.

A szociáldemokrata Steinmeier a kormánykoalíció – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD – közös jelöltje volt. Ő a II. világháború utáni Németország 12. államfője. A volt külügyminisztert az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP soraiból is támogatták.