Új elnökkel futnak neki a választásoknak

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Andrej Plenkovicot választották meg vasárnap a kormányzó, konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) új elnökének. Elődje, Tomislav Karamarko júniusban lemondott tisztségéről.


Az egyedüliként indult Andrej Plenkovic kijelentette: a választásokig már csak két hónap van, ezért gyorsan kell cselekedni, kollégáival mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a HDZ hitelességét, valamint a választók bizalmát. Hozzátette: arra készül, hogy megnyerje a szeptemberi előre hozott parlamenti választást, és ő legyen az új horvát miniszterelnök. Hozzátette: kész együttműködni a Híd Függetlenek Listájával.

A novemberi választások után a HDZ csak a Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a két párt közötti különbségek vezettek a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve a kormány bukásához is. A kabinet bukása után a HDZ támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Tomislav Karamarko azért mondott le, mert nem tudta biztosítani a parlamentben a kormányzáshoz szükséges többséget.