Új elnökjelölt Trump ellen

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Új elnökjelölt jelentkezett be az USA elnöki pozíciójáért. Függetlenként indulna egy olyan republikánus párti csoport támogatásával, amely ellenzi Donald Trump elnöki ambícióit.


Független elnökjelöltként indulna el Evan McMullin, a Republikánus Párt szövetségi képviselőházi politikai igazgatója közölte az ABC televízió.

A közgazdász végzettségű, 40 éves McMullin 1999-től 2010-ig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorelhárítója volt. A Jobbat Amerikának" nevű, Trump-ellenes republikánus csoport támogatását élvezi – sőt, közleménye szerint kifejezetten az ő támogatásuk miatt lenne elnökjelölt. Ez azonban elég nehéznek ígérkezik, hiszen hivatalosan már lezárult az előválasztási procedúra.

„Egy olyan esztendőben, amikor az amerikaiak elveszítették hitüket a két nagy párt elnökjelöltjében, itt az ideje, hogy új vezetők nemzedéke jelentkezzék. Soha nem késő, hogy helyesen cselekedjünk és Amerika jobbat érdemel, mint amit akár Donald Trump, akár Hillary Clinton ajánlani tud nekünk. Alázattal jelentkezem hát vezetőnek, konzervatív jelöltként, a kiábrándult amerikaiak milliói számára" – írta a közleményében McMullin.

Az őt támogató „Jobbat Amerikának" nevű csoport tagjai azonban nem republikánus politikusok, hanem csak a párt körül dolgozó, különböző szakértők, például közvélemény-kutatók. Republikánus politikusok eddig nem is reagáltak Evan McMullin közleményére.


A volt floridai kormányzó és volt elnökjelölt-aspiráns Jeb Bush fia, George Prescott Bush, aki maga is a Republikánus Párt egyik vezető személyisége Texas államban, teljes támogatásáról biztosította Donald Trump elnökjelöltségét. A déli szövetségi államban közhivatalt is viselő ifjabb Bush, a Texas Tribune című lap szerint, vasárnap egy republikánus rendezvényen azt mondta, hogy szerinte itt az ideje félretenni a nézetkülönbségeket, és


keserű a pirula, amelyet le kell nyelni, de fel kell állni és segíteni kell azt az embert, aki nyert és meg kell akadályozni Hillary Clinton elnökségét.

A Bush-családból egyedül Jeb Bush fia támogatja a republikánus elnökjelöltet, nagybátyja, George W. Bush és nagyapja, idősebb George H. Bush – mindketten az Egyesült Államok volt elnökei – nemcsak hogy nem támogatják Donald Trumpot, hanem a republikánusok clevelandi elnökjelölt-állító országos konvencióján sem jelentek meg.

Sőt, George W. Bush egyik volt fehér házi munkatársa, Lezlee Westine hétfőn közleményben jelentette be, hogy Hillary Clintont támogatja, mert tapasztalt és elkötelezett az amerikai értékrend iránt".