Új elnöke van Bulgáriának

-

Letette hivatali esküjét Rumen Radev új bolgár elnök csütörtökön a szófiai parlamentben.


Radev beiktatásán a bolgár ortodox keresztény egyház vezetője, Neofit pátriárka is részt vett. Az új bolgár elnök hivatali esküjének letétele után székfoglaló beszédet mondott a képviselők előtt. Radev a Nyugat-barát Roszen Plevnelievet váltja Bulgária élén.

A politikai tapasztalattal nem rendelkező, oroszbarát Radev vasárnaptól veheti át az elnöki hivatal vezetését. A bolgár légierő egykori parancsnoka ünnepélyes beiktatása után feloszlatja a szófiai parlamentet, és meghatározza a választások időpontját. Radevnek ezenkívül egy ideiglenes kormány felállításáról is gondoskodnia kell.

Az új elnök beszédében szólt arról, hogy az ország számos komoly problémával néz szembe, amelyeket rendezni kell, szükséges ugyanakkor korrigálni a külpolitikai irányt is. Elmondta: Bulgária stratégiai döntést hozott azzal, hogy a NATO és az Európai Unió tagja lett, és ez nem kérdőjelezhető meg. A hatékony tagság ugyanakkor a nemzeti érdekek megőrzését és védelmét jelenti. A bolgár külpolitikát az országban kell meghatározni, és nem másutt – hangsúlyozta. Partnereket kell találni, és nem ellenségeket – tette hozzá.

Szerinte nyilvánvaló a válság a NATO, az EU és Oroszország közötti kapcsolatokban, de a konfrontáció erősödése nem segíti a probléma rendezését. „Államfőként az a feladatom, hogy az uniós mechanizmusok révén elősegítsem a válság megoldását. Az egyesült államokbeli elnökválasztás, napjaink politikai konjunktúrája lehetőséget teremt a párbeszédre” – mutatott rá.

Az államfő közölte, hogy a jövő héten feloszlatja a parlamentet, és szakértői kormányt nevez ki.