Új eljárás lesz a magyar kémügyben, de hogy miért, az titok

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A megismételt elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszéken kell majd lefolytatni. Csupán a döntés rendelkező része lesz nyilvános.


Megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet és új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az ún. kémügyben, amelyben érintett Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője és egy magánszemély.

A tábla rendelkezése szerint a megismételt elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszéken kell majd lefolytatni. Az államtitkokat is tartalmazó ügyben az eljárás zárt ajtók mögött folyt, csupán a döntés rendelkező része nyilvános.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.

P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították.


Laborc Sándor a bíróságon