Új eljárás indul Hiszékeny Dezső ellen

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Az ügyészség szerint a korábbi bíróság kihagyott részleteket az ügyből, ezért mentették fel Hiszékenyt.


Az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezték, és új eljárás indul Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő vesztegetési ügyében – írja a Népszabadság.

Bár az elsőfokú bíróság bizonyítása alapos, lényeges kérdések mégis kimaradtak a tényállásból – mondta Csiha Gábor, a főügyészség szóvivője a Népszabadságnak. Csiha szerint ezek a hiányosságok vezettek oda, hogy a bíró végül Hiszékeny Dezső bűnösségével kapcsolatban helytelen következtetésre jutott.

Hiszékeny Dezső a vád szerint 2013-ban ötmillió forint kenőpénzt kért egy vállalkozótól egy önkormányzati ingatlan bérleti jogának öt plusz öt évre szóló átadásáért. A Központi Nyomozó Főügyészség úgy ítélte meg: Hiszékeny egyszer bólintott, amikor szóba került, hogy ötmillióért megoldható-e a bérleti jog átadása, egy másik alkalommal széttárt ujjaival jelezte, hogy öt milliót kért.

Hiszékeny ezt a kezdetektől tagadta, és a lejáratását célzó koncepciós eljárást emlegetett. A per folyamán többször elmondta, hogy egy régi sportbalesete miatt bal keze kisujját nem tudja kinyújtani, tehát legfeljebb négy és felet tudott volna mutatni, de azt is tagadta, hogy ilyet tett volna. A telefon- és helyiséglehallgatások során sem hangzott utalás arra, hogy Hiszékeny pénzt kér a kérdéses ügylet támogatásáért.

Ennek ellenére a vádhatóságnak meggyőződése, hogy Hiszékeny 2013-ban kenőpénzért adta volna át a kérdéses ingatlan bérleti jogát a vállalkozónak. Álláspontjuk szerint az események egyes momentumai összességükben egyértelműen bizonyítják a honatya bűnösségét, ami az elsőfokú bíróság számára csak a már említett hiányosságok miatt nem vált nyilvánvalóvá.

Az ügyészség mindezekre tekintettel a képviselő bűnösségének megállapítását és sokéves szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.