Új életre kelhet a villanykörte

Forrás: MIT News Office

-

A nanotechnológiás izzó már most olyan hatékony, mint egy fénycső, és a kutatók szerint a LED-es fényforrásokat is beérheti.


Van remény, ha ön a hagyományos villanykörte fényét szerető, ám környezetvédelmi okokból a kedvenc fényforrásától megfosztottak csoportjába tartozik. Nem kell aggódva számolgatnia, hogy a hatvanwattos izzók betiltása előtt felhalmozott készletei vajon meddig tartanak még. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatócsoportja olyan nanotechnológiás izzót dolgozott ki, amely már most is felveszi a versenyt a LED-es fényforrásokkal, és még bőven van benne tartalék.


Az új izzó alapelvét tekintve nagyon hasonlít a régiekre. De míg egy hagyományos villanykörtében nagyon hosszú, spirálos volfrámszál található, a nanotechnológiáshoz jobb volt rendkívül vékony volfrámlapból lézerrel kivágott sík izzó felületet készíteni. Az elv azonban ugyanaz, a felhevített fém a látható és az infravörös tartományban fényt sugároz ki. Az új villanykörtének az a trükkje, hogy az izzó rész köré nanotechnológiás eljárással olyan szerkezetet építettek, amely a látható fényt átengedi, az infravörös sugarakat valamint a hőt viszont visszatükrözi az izzó felé, így újrahasznosul.


A hagyományos izzó őrületesen pazarló szerkezet


Míg egy hagyományos villanykörte 2-3 százalékos hatékonysággal működik - és a befektetett energia nagy része hő formájában szökik meg -, a LED-es fényforrások hatékonysága pedig 5-15 százalék közé esik, addig az új technológiával a negyven százalék is elérhető a csoport szerint. A legelső nanotechnológiás körte ennyire azért nem jó: hat százalék feletti hatásfokot mértek a laboratóriumban. Az új körte előnye, hogy ugyanabban a tartományban bocsát ki fényt, mint a hagyományos izzók. Ennek azok fognak leginkább örülni, aki rosszul érezték magukat a hideg fényű neoncsövek vagy a sápatag LED-es fényforrások alatt.

A villanykörte csak az egyik felhasználása az új technológiának. Azért választotta ezt a kutatócsoport, mert a több ezer fokos izzószál a legforróbb és emiatt a legizgalmasabb hőforrás. Az a megoldás, ami ilyen környezetben működik, valószínűleg alacsonyabb hőfokon üzemelő eszközökben - például napelempanelekben - sem okoz majd gondot.