Új életet nyert az arcátültetéssel egy amerikai tűzoltó

-

Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetést hajtották végre egy 2001-ben csúnyán megégett férfin.


A transzplantáció a férfi koponyáját és a nyaka egy részét is érintette, emiatt ez a „legkiterjedtebb” arcátültetés a történelemben – jelentette be hétfőn az augusztusban történt operációt végző New York-i kórház. Patrick Hardison jelenleg is kezelés alatt áll, de szó van róla, hogy hálaadásra haza térhet a Mississippi állambeli Senatobiában lévő otthonába.


A műtét lehetővé tette, hogy visszanyerhesse normális látását, és mint egy interjúban a napokban elmondta, legfőbb célját is elérheti: ismét vezethet majd.


A műtét előtt és után


A Franciaországban 2005-ben végrehajtott úttörő arctranszplantációt követően már több mint kéttucatnyi ilyen műtétet végeztek világszerte.

Eduardo Rodriguez, aki a Hardisonon végrehajtott operációt vezette, a közelmúltban írt egy tanulmányt erről a területről. Mint a sebész elmondta: a tűzoltó esete azért különleges, mert a korábbiakhoz képest a legkiterjedtebb transzplantációra került sor az átültetett szövetek mennyiségének tekintetében, és a beavatkozás sikeresnek bizonyult.

Az átültetés a férfi szinte teljes koponyáját lefedi, mindkét fülét is érintette, eredeti hajas fejbőréből csak egy kicsi maradt meg, de az új fejbőrön is nő már a haj.

A műtétet augusztus 14-én végezték el, a sebészcsoport 26 órán át dolgozott. A donor egy 26 éves New York-i művész és versenykerékpáros, David P. Rodebaugh volt, aki egy utcai kerékpárbalesetben hunyt el Brooklynban.

A háromgyermekes önkéntes tűzoltó, Hardison 2001 szeptemberében égett meg Senatobiában, amikor egy égő házban egy nőt keresett. Ráomlott a tető, és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a fején és a felsőtestén. Mivel szemhéját is elvesztette, szemnyílását egészen szűkre varrták össze szeme védelmében, így a transzplantációig alig látott valamit.

Az arc – és ezzel a biciklista és a tűzoltó – történetéről bővebben a nymag.com írt, az operációról pedig a kórház honlapján olvashat.


A baleset előtt még így nézett ki Hardison