Új egyiptomi alkotmánytervezetet fogadtak el

-

Miután az ötven tagú alkotmányozó tanács vasárnap új alkotmánytervezetet fogadott el Egyiptomban, azt kedden terjesztik majd fel Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnök elé.


Vasárnap elfogadta az új alkotmánytervezetet az egyiptomi alkotmányozó tanács, és kedden Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnök elé is terjeszti majd azt. Az ötven tagú tanács által elfogadott tervezet rendkívüli hatáskörökkel ruházza fel azt a hadsereget, ami eltávolította Mohamed Murszi iszlamista elnököt a hatalomból.


Az elfogadandó új alkotmány felruházná a hadsereget, hogy maga döntsön a védelmi miniszter személyéről (aki egyben a fegyveres erők főparancsnokává is válik). Ezt a pozíciót nyolc évig tölthetné be ugyanaz a személy. A katonai bíróságok eljárhatnának civilekkel szemben, katonákat viszont nem lehetne polgári törvényszék elé állítani.

Az új alkotmánytervezetről decemberben vagy januárban lenne népszavazás, és ezután tartanák meg az elnök- és parlamenti választásokat.


Enyhülő iszlamista hangvétel

Az új alkotmánytervezet az ideiglenes köztársasági elnökre bízza, hogy az elnök- vagy a parlamenti választásokat tartsák előbb. Korábban az elnökválasztásra került sor később. Az új alkotmánytervezet azt is kimondja, hogy választási eljárás csak az alkotmány életbe lépése után fél évvel kezdődhet meg, így Egyiptomban csak 2014 második felében lesz választott parlament és elnök.


Az új alkotmánytervezet 247 cikkelyből áll, és enyhíti az „iszlamista hangvételt”, ellenben a fegyveres erők szerepét erősíti. Az új változat is a saríát, azaz az iszlám jogrendet tekinti a törvényhozás alapvető forrásának, míg az iszlámot államvallásként ismeri el. Ennek ellenére a vallásszabadságot, a vallásgyakorlás lehetőségét és a polgári szabadságjogokat is védi az új alkotmánytervezet. Felszámolná a parlament felsőházát, és azt is megengedné, hogy a törvényhozás kétharmados többséggel eltávolítsa az elnököt, valamint az alkotmány megsértése esetén eljárást kezdeményezzen ellene.

Az új alkotmány betiltaná a vallási alapú pártokat, így a Murszi mögött álló Muzulmán Testvéreket is.