Új bolygót találhattak a Naprendszerben

Forrás: K. Batygin and M. E. Brown Astronom. J. 151, 22 (2016)

-

Még senki sem látta, de számításaik alapján a tudósok erre következtetnek.


A Naprendszerben létezhet egy kilencedik bolygó, amely tízszer nagyobb a Földnél, és a Neptunuszon túl kering – közölték amerikai csillagászok az Astronomical Journal című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban.

Számítógépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó, ha létezik, mintegy hússzor távolabb keringhet a Naptól, mint a Föld. Eddig a bolygót nem sikerült közvetlenül megfigyelni – tették hozzá. Számításaik szerint ez azért is van, mert 10-20 ezer év alatt kerüli meg egyszer a Napot. Kutatásukat azért is adták most ki, hogy az amatőr csillagvadászok is beszálljanak a keresésbe:


Maradhattunk volna csendben, azzal töltve a következő öt évet, hogy magunk fürkésszük az égboltot, remélve, hogy rátalálunk. De inkább találja meg valaki előbb, mint én utóbb.

Már régóta keresik csillagászok a Planet X-et. Eddig nem találták, de ennek az új tanulmánynak az alapján már biztosabbak lehetnek a létezésében a kutatók. Ezt nyilatkozta Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Institution of Science kutatója is, aki két évvel ezelőtt jelentetett meg egy kutatást, amelyben arról írt, hogy egy eddig ismeretlen nagy bolygó lehet a felelős a Naprendszer szélén található kis tárgyak különleges viselkedéséért. Sheppard szerint 70 százalék, hogy valóban létezik ez az új bolygó – mondta az USA Today-nek.

Kilencedik Bolygónak (Planet Nine) nevezte el az új égitestet a két tudós, aki a számításokat végezte. Egyikőjük az a Mike Brown, akinek köszönhető, hogy a Plútóra ma már nem bolygóként, hanem törpebolygóként tekintünk. Így ő az, aki miatt már egy másik bolygóról gondolhatjuk azt, hogy az a Naprendszer kilencedik bolygója.