Új bizonyítékot találtak a zikavírus és a kisfejűség kapcsolatára

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-


Újabb tudományos bizonyítékokat tártak fel amerikai és brazil kutatók a zikavírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség közötti kapcsolatra.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatukban kimutatták, hogy a zikavírus képes gyorsan megfertőzni és károsítani a fejlődésben lévő magzat agysejtjeit, és azonosították, hol képes a legtöbb károsodást okozni a fejlődő magzatban.

A zikavírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg kifejlődéséért felelős. Ezek az őssejtek ráadásul a vírusszaporodás tárházának bizonyultak, ami sejthalált idézett elő, illetve roncsolta a sejtnövekedést.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem bizonyította a közvetlen összefüggést a zikavírus és a kisfejűség között, de feltárta, hol okozhatja a vírus a legtöbb kárt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói és a brazíliai Fiocruz Intézet szakemberei zikavírussal fertőzött brazil nők klinikai tesztjeit tanulmányozták, és kimutatták, hogy a vírusfertőzés egy sor magzati rendellenességet idézhet elő.

"Jóval többről van szó, mint mikrokefáliáról (kisfejűségről). Úgy tűnik, a vírus több fronton képes támadni" - mondta Karin Nielsen, a Kaliforniai Egyetem szakembere, a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 88 olyan várandós nő esetét vizsgálták, akiket zikavírus-fertőzés jeleivel kezeltek a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Alapítvány klinikáján szeptember és február között. 29 százalékuk magzatainál találtak súlyos rendellenességeket, köztük magzathalált, agyi érelmeszesedést, placentarendellenességet, amikor kevés volt, vagy egyáltalán nem fejlődött magzatvíz, magzati növekedési korlátozást, vagy a központi idegrendszer károsodását, amely vakságot is előidézhet.

Ezek a nők a várandósság első és második trimeszterében fertőződtek meg. De találkoztunk problémás esetekkel az utolsó trimeszterben is, ami meglepett minket - nyilatkozta Nielsen, és megjegyezte, hogy két olyan magzathalált tártak fel a várandósság utolsó szakaszában, amelyeknél a korábbi ultrahangvizsgálatok nem mutattak ki semmilyen agyi rendellenességet.

"Szoros kapcsolatot találtunk a zika és a terhességi rendellenességek között, olyanokat, amelyeket korábban nem dokumentáltak. Még ha a magzatot nem is károsította, a vírus a placentát támadta meg, ami előidézheti a magzathalált".

Brazíliában 641 kisfejűséggel született baba közül eddig 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a várandósság alatt zikavírus fertőzte meg. A hatóságok úgy vélik, a mikrokefáliával született babák többségénél a kórt az anya zikafertőzöttsége idézte elő. További több mint 4200 esetet fognak kivizsgálni. Régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.